ביטחון עצמי בפשטות הוא האמונה של אדם ביכולתו להצליח במעשיו. אדם הסובל מביטחון עצמי נמוך יתקשה להתקדם בהרבה תחומים בחיים. הביטחון העצמי שלנו למעשה תלוי רק בנו -באמונות שלנו לגבי עצמנו, ובציפיות שלנו מעצמנו. הדבר ניתן לשינוי אך אינו פשוט והשינוי לא מתרחש בין לילה משום שאדם עם ביטחון עצמי נמוך באמת ובתמים מאמין בנחיתותו בתחומים שונים להם הוא מייחס חשיבות.
ישנם דברים שאדם עם חוסר בטחון עצמי יסווג כחסרון אך למעשה ניתן לראות אותם גם כיתרון. רגישות יתר למשל – אדם עם בטחון עצמי נמוך יחשוב שהיא חסרון כי הוא נוטה להיעלב והוא מוצף רגשית בקלות. אך אפשר בהדרגה לראות את זה כיתרון בכך שהוא רגיש יותר לסביבה, קולט אנשים יותר טוב, ויכול להקשיב לאחרים טוב יותר.
אנשים עם בטחון עצמי נמוך הרבה פעמים ירגישו נחותים ליד אנשים אחרים, ולעיתים ירגישו שהדבר היחיד שהסביבה תקלוט מהם הוא את הביטחון העצמי הנמוך. בגלל סיבות אלה, רבים יעדיפו להימנע מלהשתלב בסיטואציות חברתיות מחשש להביע את עצמם מול אנשים אחרים שישפטו אותם בחומרה.
בקבוצות של מים שקטים המשתתפים לומדים איך לפתח ביטחון עצמי בעזרת מספר כלים שעוזרים להם לבנות ביטחון עצמי ולהעלות בהדרגה את הביטחון העצמי שלהם. התמדה בהגעה לקבוצות של מים שקטים עוזרת בבנייה ושיפור של הביטחון בעצמי והפחתה של החרדה החברתית הגורמת להימנעות ממפגשים חברתיים
כיצד הקבוצות של מים שקטים עוזרות להפסיק להימנע ולפתח ביטחון עצמי?
שיתוף וקבלת משוב – הקבוצות של מים שקטים מהוות מקום שמאפשר למשתתפים להביא לידי ביטוי צדדים בעצמם שהרבה פעמים מושתקים בסיטואציות חברתיות ביומיום. תהליך החשיפה ההדרגתי בו משתתפים מביאים את עצמם לשיחה בצורה כנה ואותנטית גוררת לרוב תגובה דומה אצל אחרים בקבוצה ויוצרת תחושת קירבה ואינטימיות אצל כל המשתתפים.
בקבוצות של מים שקטים המשתתפים בהדרגה מפנימים שלכל אחד מהם יש חשיבות ייחודית ומשמעותית עבור שאר הקבוצה. משתתפים אשר קודם לכן נמנעו מסיטואציות חברתיות בגלל בטחון עצמי נמוך והיו בטוחים כי אף אחד לא מעוניין בחברתם – גילו בהדרגה כי לנוכחות שלהם יש משמעות והשפעה, ושבאופן הפוך משחשבו ככל שחשפו יותר רגשות ו"חסרונות" על עצמם כך הם נתפסו כיותר חזקים ומעניינים.
אימפרוביזציה – תרגול סיטואציות חברתיות – במים שקטים עוזרים למשתתפים להתגבר על הימנעותם ממפגשים חברתיים באמצעות אימפרוביזציה של סיטואציות חברתיות.
אדם עם ביטחון עצמי נמוך נוטה להתייחס לעצמו בחומרה ושופט את עצמו על כל דבר שאמר או עשה והוא שוכח שכולם בני אדם ואף אחד אינו מושלם. הפרפקציוניזם הזה והציפייה להגיד ולעשות תמיד את הדברים הנכונים אינם מסייעים לו.
במים שקטים מתייחסים לפרפקציוניזם הזה ומתרגלים אימפרוביזציה של סיטואציות חברתיות. לעיתים קרובות בקבוצות אנשים מרגישים שהם "נכשלו" בתרגילי האימפרוביזציה ולא היו מספיק שנונים/מצחיקים/רגועים ולא הגיבו "נכון".
בהתנסות לאורך זמן אפשר להבין שעצם ההשתתפות היא המטרה ולכן זו הצלחה. עם הזמן גם כל סיטואציה בפני עצמה הופכת להיות פחות משמעותית ומפנימים שלא סביר שהיא תחרוץ גורלות. ההפנמה הזאת מורידה את העומס והציפייה ומאפשרת להיות יותר נינוח ורגוע ובעצם- להיות עצמך.
דרך אימפרוביזציה, המשתתפים לומדים יותר לסמוך על עצמם שידעו כיצד להגיב ספונטנית במצב חברתי גם בלי שהתכוננו אליו כלל. תגובה ספונטנית ללא תכנון מראש מאפשרת ביטוי רגשי שפעמים רבות מפתיע גם את המשתתפים עצמם שלא האמינו שיש בתוכם צדדים נוספים המכילים רגשות והתנהגויות כאלה. כך בהדרגה אנשים לומדים לתפוס את עצמם אחרת ולגלות חוזקות חדשות בעצמם.
תאטרון פלייבק – האימפרוביזציה בקבוצות מים שקטים משלבות תאטרון פלייבק. זהו כלי אימפרוביזציה מובנה שכולל כמה שלבים:
אחד המשתתפים בקבוצה מספר סיפור מחייו האישיים, משהו נקודתי שקרה לו אשר היה משמעותי עבורו.
לאחר מכן חברי הקבוצה מעלים קטע קצר ספונטני בו ממחיזים הסיפור של אותו משתתף. שלב זה נקרא "החזרה", ומכאן השם של השיטה – פלייבק (Play back) כלומר לשחק חזרה (אל האדם שסיפר).
תאטרון פלייבק מפתח את יכולת ההקשבה ואמפתיה אל האחר שסיפר את הסיפור, ועבור המספר – הזדמנות לקבל שיקוף כיצד החוויה שלו נשמעת וכיצד הוא נתפס. הכלי הזה מאפשר לשפר את היכולת למצוא נקודות הזדהות ואמפתיה עם חוויות של אחרים, ובכך צמצם את הפער של כל אחד מהאחר.
אנשים עם בטחון עצמי נמוך, לרוב גם סובלים מפחד קהל (פחד במה). עבורם, המחשבה להופיע או לדבר מול קבוצת אנשים יכולה לגרום לחרדה משתקת. תאטרון פלייבק מאפשר להתמודד עם פחד קהל וגם עם החשש לספר משהו אישי בקבוצה.
בדיקת הנחות היסוד – אדם עם בטחון עצמי ירוד לרוב יחזיק בהרבה הנחות שליליות לגבי עצמו, והדבר ישפיע על הדרך בה הוא תופס את עצמו.
מחשבות שליליות אלה אינן נעימות, ולעיתים כדי לא להתמודד איתן באמת, יש תהליך לא מודע של הדחקה בו העיסוק במחשבות עצמן מוסת כדי לא להתעמת עם המציאות הקשה. החיסרון של תהליך ההדחקה הזה הוא שהתסכול מאותן מחשבות מצטבר בפנים ומעצים את עצמו וגורם לאדם להרגיש יותר רע לגבי עצמו.
בקבוצות של מים שקטים יש אפשרות למשתתפים לפרוק ולשחרר קיטור, ולהגיד בקול רם את המחשבות שמטרידות אותם. פריקה זו גורמת קודם כל להקלה מידית מעצם השיתוף, אבל מאפשרת גם להתבונן על ההנחות הללו של האדם על עצמו, בעין יותר חיצונית/אובייקטיבית. הקבוצה יכולה לשקף למשתתף מסוים האם המחשבות שלו על עצמו נתפסות ככה גם על ידה, או שלא. בנוסף, ההבנה שהמחשבות האישיות האלה, לפעמים משותפות גם למשתתפים אחרים – מאפשרת להסתכל עליהן בעין פחות ביקורתית.