גודל קבוצת יחסים בין אישיים הוא בדרך כלל בין 8 ל-16 משתתפים – גדול מספיק על מנת לקיים שונות בין המשתתפים אבל מספיק קטן כדי לאפשר תקשורת בין כל החברים. הקבוצה מתמקדת בהתנסות שעוברים החברים בתוך הקבוצה, ביחסים הנוצרים ביניהם ובבדיקתם. הקבוצה מעודדת השלת מסכות, דיבור כנה ומתן פידבק אחד לשני תוך ייחוס ערך גבוה ליושר אישי, לחקירה, להתעמתות, להבעה רגשית מוגברת ולחשיפה עצמית.
מטרות הקבוצה היא ההתנסות עצמה, הבנה של הצורה שאני נתפס בעיני אחרים וחתירה לשינוי בצורה שאני מתקשר עם הזולת.
למידה מתוך התנסות
חברי הקבוצה עוסקים ביצירת תקשורת בין אישית אך מעורבים גם בהבנה ופירוש אובייקטיבי של התנהגותם. איך אנחנו מתנהגים? כיצד אנחנו נתפשים בעיני אחרים? איך ההתנהגות שלנו משפיעה על אחרים. כל אלו נושאים ללמידה מתוך ההתנסות בקבוצה.
כאן ועכשיו
הקבוצה שמה דגש על היחסים הנרקמים בין החברים בקבוצה. מי מרגיז אותי את מי אני מעריך? החברים מגיבים אחד לשני ומייצרים תקשורת בינם לבין עצמם. ה"שם ואז" – קיימים אך משניים – ארועים חיצוניים שקרו בעבר ומול אחרים – נכנסים לקבוצה אך חשיבות רבה יותר מיוחסת ליחסים בין חברי הקבוצה ובהתבוננות בהם.
משוב/פידבק וחשיפה
בחברה המודרנית נדיר שנקבל משוב אמתי וכן לגבי הצורה שאחרים תופסים אותנו. עיקרון יסוד של קבוצת היחסים הבין אישיים הוא מתן משוב אמתי וכנה אחד לשני. משוב המתקבל מחברי הקבוצה כשהוא צמוד לאירועי הכאן ועכשיו ואפשרי לבירור והבנה עם שאר חברי הקבוצה מאפשר לחברים הבנה יוצאת דופן לגבי הצורה שהם משפיעים ונתפשים על ידי אחרים.
בקבוצה נרצה להגדיל את התחום הגלוי ולהקטין את תחום העיוורון (על ידי פידבק) והתחום החבוי (על ידי חשיפה)
הקבוצה היא מיקרוסקוסמוס של העולם החיצוני
הסיבה שניתן ללמוד משהו מהתנהגותינו בקבוצה היא העובדה שהקבוצה משחזרת התנהגויות אופייניות שלנו בחברה מחוץ לה. הקבוצה היא מיקרוקוסמוס של העולם החיצוני. בתוכה נוכל לפגוש אנשים שונים שיפעילו אותנו בצורות שונות: איך אנחנו מגיבים לסמכות, לכוח, יחסינו למין השני, את מי אנחנו מחבבים, כמה קל לנו לקחת מקום לעצמנו? החשיפה וההתבוננות בצורה שאנשים אחרים מפעילים אותנו ואיך הם מגיבים אלינו מאפשרת לנו להגיע לתובנות חדשות לגבי הדרך שבה אנחנו פועלים בחברה ולנסות לשנות אותה.
שינוי ובחינה מחדש של אמונות ומחשבות
אחת ממטרות הקבוצה היא לבחון מחדש אמונות ומחשבות שאנו אוחזים בהם בנוגע ליחסינו עם הזולת. על מנת לאפשר שינוי שכזה הקבוצה חייבת לייצר שיח כנה אמתי אך מקבל. למשל גבר יכול לפתח אמונות מסוימות באשר לדרך בה נשים חושבות ופועלות – במסגרת הקבוצה יוכל לשמוע, להתעמת ולהפריך את האמונות הכמוסות האלו בשיחה גלויה מול הנשים בקבוצה.
לקריאה נוספת:
איך קבוצת יחסים בין אישיים מסייעת להתגברות על חרדה חברתית
מחשבות על השיחה בקבוצת יחסים בין אישיים
קבוצות:
רגישות גבוהה – קבוצת תקשורת בין אישית – קבוצת זום
קבוצת תקשורת בין אישית להתמודדות עם חרדה חברתית – תל אביב