עוד תוצאות

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

איך קבוצת יחסים בין אישיים מסייעת להתגברות על חרדה חברתית

חרדה חברתית היא בעיה של יחסים בין אישיים

לשמוע. להשמיע. להיראות.עבור מי שסובל מחרדה חברתית קבוצת יחסים בין אישיים היא ההתמודדות האולטימטיבית.

כבני אדם אנחנו זקוקים לקיומם של אחרים בחיינו ולקיום מערכות יחסים משמעותיות. אין עינוי קשה יותר מבדידות חברתית. רוב הסובלים מחרדה חברתית לא יתלוננו על "החרדה" והתחושות הפיזיות המלוות אותה, הכאב הוא על ההשלכות החברתיות שנגזרות מתחושת המתח. הכאב הוא על חיים שאינם נחיים עד תומם, על קושי למצוא בני זוג, על הבדידות הנוכחת: בלימודים או בעבודה. על כך שנראה שאחרים מוצאים אחד את השני בקלות, על כך שאחרים מתקדמים בקלות יותר בעבודה (כי אותם מכירים ואותי לא) על התחושה שלמרות שאתה נמצא שם אף אחד לא יודע מי אתה. על כך שאנשים מפחיתים מערכך. כל התלונות האלה נמצאות בשדה של יחסים בין אישיים: כיצד אנחנו מתנהגים בחברה, כיצד אנחנו מפרשים סיטואציות חברתיות, כיצד אחרים מגיבים להתנהגויות שלנו, מה אחרים באמת חושבים עלינו. כל אלו הם גם עניינה של קבוצת יחסים בין אישיים.

קבוצת יחסים בין אישיים מאפשרת הבנה חדשה של הצורה שבה אנחנו נתפשים ופועלים בשדה החברתי, מרחב שבו נוכל לחקור ולהפריך אמונות ומחשבות יסודיות ישנות לגבי אחרים ולגבי עצמנו ומעבדה חברתית בה נוכל לנסות התנהגויות חדשות במקום בטוח.

עבור מי שסובל מחרדה חברתית השתתפות בקבוצת יחסים בין אישיים היא ההתמודדות האולטימטיבית: מדובר בקבוצה של 8-12 אנשים המחויבים לתהליך של חשיפה ומשוב בין אישי. למעשה מדובר בסיטואציה מאוד יוצאת דופן למי שככל הנראה הקדיש זמן לא מבוטל מחייו בניסיונות להעלים את עצמו, לא להשמיע את דעתו, ולא לשמוע את דעת אחרים עליו. עצם ההשתתפות בקבוצה כזו מציינת נכונות להתמודד עם החרדה במקום לברוח ממנה ופיתוח המסוגלות הזאת של לשמוע-להשמיע-להיראות היא רווח אדיר למי שסובל לחרדה חברתית ולמידה אותה יוכל לקחת אותה למקומות אחרים בחייו.

קבוצת יחסים בין אישיים  מכוונת לתהליך של שינוי של דפוסי חשיבה והתנהגות, משתתף הסובל מחרדה חברתית מטרתו היא לשנות דפוסי מחשבה והתנהגות הקשורים לחרדה חברתית: אם אתם סובלים מחרדה חברתית בקבוצה תרצו לראות מה קורה כשאתם חושפים את עצמכם במקום להסתיר, להבין מה אנשים אחרים באמת חושבים עליכם, להתמודד עם מה שאחרים באמת חושבים עליכם, ללמוד לתת אמון רב יותר בקבוצות ובאנשים אחרים, מה קורה כשאתם מציעים עזרה לאחרים, מה קורה כשאתם מתנגדים לאחרים, האם אתם מסוגלים לכעוס? להביע חיבה? מה המחיר של להישאר נייטרלי?  כל אלה הן משימות לעיבוד והתנסות בזמן אמת שרק קבוצה יכולה לאפשר.

תיקון עיוותים בתפיסה הבין אישית

עיוותים בתפיסה הבין אישית נובעים לעתים קרובות מהתנסויות שליליות בעבר ומתקבעות כמודל עבודה והבנה של המציאות. אמונות ומחשבות כאלה מייצרות התנהגות ומנגנון של נבואה המגשימה את עצמה: נער שנודה חברתית בתיכון יגבש טינה כנגד החברה ויתפוס את עצמו כשונה ומוזר ואנשים אחרים כרעים ומאיימים, מכך יכולה להיגזר התנהגות פסיבית שקטה וזועפת שתשמר את התגובה של החברה אליו. הקבוצה עם מנגנוני החשיפה ומשוב הבנויים בתוכה וכסביבה הנוטה לשחזר דפוסי התקשרות, היא הזדמנות מצוינת לעלות למודעות התנהגויות, ולבדוק מחדש אמונות ולסגל לעצמנו אמונות חדשות נכונות ומציאותיות יותר. יותר מכך בקבוצה נוכל לנסות התנהגויות חדשות וללמוד כיצד הן משפיעות על אחרים. לא נדיר המקרה בקבוצה שאנשים מגלים על עצמם דברים שלא ידעו קודם או שלא הכירו בהם: שיש להם חוש הומור, שהם מעוררים חיבה. הקבוצה משמשת כפלטפורמה להתנסות בחוויה רגשית מתקנת – נוכל לחוות מחדש רגשות רבים ולעבד אתם בסביבה בטוחה. ככל שמצטמצמים העיוותים והסילופים הבין אישיים – וגוברת היכולת לקשור ולנהל קשרים בין אישיים, חרדה חברתית פוחתת, הערכה עצמית גוברת, הצורך בהסתרה עצמית קטן וניתן לנהל תקשורת בין אישית מילולית ובלתי מילולית אפקטיבית יותר ולשפר את הכישורים החברתיים.

כאן ועכשיו

הקבוצה, בניגוד לטיפול הפסיכולוגי הפרטני מאפשרת למידה מתוך התנסות ומתמקדת בכאן ועכשיו – בקבוצה נחשף להתנהגות כפי שהיא בזמן אמתי – הקבוצה העובדת תשקף חזרה למשתתף את התנהגותו ורשמיה – יתרחש תהליך של לימוד הבנה ושינוי. התהליך הזה לא מתאפשר על ספת הפסיכולוג וייחודי לקבוצות. בקליניקה הפרטית ההתרשמות היא תמיד על בסיס שמועה – המטופל יספר על השם ואז כשהוא מעבד את המידע דרך משקפיו הסובייקטיביים. אין מחיר להזדמנות שקבוצה נותנת לחזות בזמן אמת בהתנהגות ומתן משוב מיידי וקולע של המשתתפים הנחווים כשווים.

אני לא לבד

חרדה חברתית פעמים רבות מתבטאת בבדידות – בדידות פיסית או בדידות רגשית – התחושה שאני שונה ולבד בעולם. אחד הרשמים הראשוניים מהצטרפות לקבוצת חרדה חברתית שהיא גם קבוצת יחסים בין אישיים הוא תחושת ההקלה הנובעת מהפגישה עם הדומים לך. מהסתכלות סביב המשתתפים מבינים שהם לא שונים ולא מוזרים. בקבוצה מתפתחת סוג של גאוות יחידה הנסמכת על שותפות גורל והכרה ביכולות ייחודיות. הקבוצה היא לפעמים המקום הראשון שאנשים מצליחים לבטא ולדבר על הדברים שמטרידים אותם במקום לכבוש אותם בפנים.

עזרה הדדית

משתתפים בקבוצה מביאים תועלת אלה לאלה. הם מציעים תמיכה, עידוד, הצעות ותובנות. המשתתפים יועצים זה לזה – תומכים איש ברעהו ומקדמים אחד את השני. התמודדות עם פרזנטציה בעבודה, התעמתות מול המנהל, יצירת קשרים זוגיים – כל אלו זוכים לתמיכה ועידוד מצד אחרים בקבוצה.

פיתוח טכניקות חיברות

חברים בקבוצת יחסים בין אישיים מפתחים אינטליגנציה רגשית גבוהה – הם קשובים יותר לאחרים – לומדים להגיב לאחרים בצורה מועילה ויודעים לבטא אמפתיה ולהביע את רגשותיהם בצורה מדויקת. ההעזה להתייחס ולבוא במגע רגשי אינה טריוויאלית לכל אחד והיא אתגר למי שסובל מחרדה חברתית – קבוצת יחסים בין אישיים מאפשרת לימוד והתנסות בפיתוח מיומנויות תקשורת ברמה גבוהה המביאה לשיפור בתקשורת הבין אישי. השליטה בתקשורת רגשית מקנה רוגע ומאפשרת להשתמש בה בהזדמנויות אחרות בחיים

תקווה – אפשר להשתנות ואפשר להתקדם

המשתתף מביט סביב ורואה את אלו שהתקדמו שעשו צעדים קדימה שהשתפרו ומבין שגם הוא יכול. מי שמפחד מדייטים, מסתכל ברעו שהיה באותו מצב רגע קודם ושואב ממנו אומץ ואמונה חדשה.

ידע

המשתתפים שואבים זה מזה ידע והבנה לגבי מהי חרדה חברתית ודרכים אפקטיביות להתגבר עליה – ידע הוא כוח ומציאת הסבר והבנה של תופעה היא צעד ראשון לקראת השליטה בה.

חיקוי

בקבוצה אנחנו לומדים מהאחרים ולומדים לחקות את האחרים. חברי הקבוצה לומדים מצפייה באחרים כיצד להתמודד עם בעיות דומות ונותן את האומץ להתמודד: חבר בקבוצה סיפר כיצד ביקש העלאה במשכורת ונענה בחיוב. הסיפור הזה איפשר לחבר אחר למצוא בתוכו את האומץ לעשות זאת גם. לפעמים עצם ההסתכלות על הצורה שאחרים מתקשרים בצורה אינטימית עם אחרים מלמדת אותנו בצורה פסיבית על מה שניתן ומה העומק האפשרי ביחסינו עם אנשים אחרים. האפשרות לראות שאחרים יכולים לגלות דברים מביכים וליטול סיכונים ולהפיק מכך תועלת מעודדת את חברי הקבוצה בכך בעצמם.

הבטים התנהגותיים קוגניטיביים בקבוצת יחסים בין אישיים

המתודולוגיה והשיטה הרווחת לטיפול בחרדה חברתית. היא טיפול התנהגותי קוגניטיבי. טיפול התנהגותי קוגניטיבי רואה חשיפה מדורגת חוזרת ונשנית למצבים חברתיים מעוררי חרדה ככלי הכרחי להפחתה ברמת החרדה. המודל הקוגניטיבי לחרדה חברתית מדבר על מחשבות ואמונות שליליות אופייניים (דוגמה: "כל בני האדם רעים", "אנשים לא אוהבים אותי", "חושבים שאני מוזר"…) המשמרות התנהגות נמנעת או מייצרות התנהגות חרדתית בסיטואציות חברתיות שלא ניתן להימנע מהן (אם אני מאמין שאנשים חושבים שאני מוזר ומשעמם מן הסתם ההתנהגות שלי בהתאם תהיה לא מעזה וחסרת ביטחון). הימנעות לא מאפשרת לנו לבדוק מחדש את האמונות והמחשבות שלנו, וסיטואציות מעוררות חרדה בהן "נכשלנו" מחזקות את האמונה שהכישורים החברתיים שלנו פחותים. זהו מעגל הקסמים של החרדה.

 

חשיפה מבוקרת מאפשרת לנו לשנות את ההתייחסות האמונות והמחשבות האינסטינקטיביות שלנו הנוגעות ליחסינו עם בני אדם אחרים משליליות למציאותיות וכך לשבור את מעגל הקסמים המשמר את החרדה, אבל חשיפה בלתי מבוקרת יכולה להעצים ולחזק את החרדה.

 

קבוצת יחסים בין אישיים קרובה יותר לעולם התוכן של הטיפול הדינמי והיא למעשה צורה של קבוצת התנסות (T Group) ממנה צמח הטיפול הקבוצתי המודרני. יחד עם זאת בהסתכלות קוגניטיבית, קבוצת יחסים בין אישיים מהווה אזור מוגן ומבוקר להתנסות בחשיפה. בקבוצת יחסים בין אישיים נוכל לנסות התנהגויות חדשות להבין איך אנחנו נפשים בעיני אחרים ולבדוק אמונות ומחשבות שלנו ביחס לאנשים אחרים. קבוצת יחסים בין אישיים מאפשרת את הסיטואציות מעוררות החרדה והחשיפות שהטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי מעוניין לייצר על מנת לשנות התנהגויות וצורות חשיבה. – התקשורת הכנה והבלתי שיפוטית שהיא מאבני היסוד של הקבוצה וייחודית לה אינה כלי שכיח בארגז הכלים של הטיפול הקוגניטיבי אבל משרת בצורה מדויקת את עקרונותיו בהקשר של חרדה חברתית. קבוצת יחסים בין אישיים עבור הסובלים מחרדה חברתית היא מקום בו עקרונות הטיפול הקבוצתי הדינמי ועקרונות הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי נמצאים בחפיפה תומכים ומשרתים אחד את השני.

 

יחד עם זאת יש לציין הסתייגות חשובה שראוי לתת עליה את הדעת: במידה וההשתתפות בקבוצה מעלה את החרדה לרמה כזו שלא מאפשרת השתתפות פעילה, הקבוצה עלולה לפעול כחרב פיפיות ולחזק את אמונות היסוד של המשתתף בנוגע לחוסר כשירותו החברתית. הקושי הזה עלול להיות מובחן אף יותר בקבוצה לא הומוגנית שבה החרד חברתית מתחרה על מקומו עם אחרים שלא שותפים לאותה חרדה ועלולים לדחוק אותו הצידה. לפיכך הקבוצה לא תהיה מומלצת לסובלים מחרדה חברתית קשה שהתמודדות איתה תהיה מעבר ליכולתם וקבוצה הומוגנית המורכבת מחברים שכולם סובלים מחרדה חברתית יכולה להיות יתרון בשל האיום המופחת בסוג כזה של קבוצה.

 

סיכום

קבוצת יחסים בין אישיים מהווה הזדמנות יוצאת דופן לסובלים מחרדה חברתית להתמודד עם שורש הבעיה ולנהל תקשורת בין אישית אפקטיבית בעבודה ובחיים הפרטיים. למי שסובל מחרדה חברתית הצטרפות לקבוצת יחסים בין אישיים צפויה לעורר חרדה אבל יכולה להיות חוויה בונה המסמלת מעבר מהימנעות להתמודדות. השתתפות הקבוצת יחסים בין אישיים נמצאת גם בהלימה עם הרעיונות של טיפול התנהגותי קוגניטיבי מבחינת חשיפה וחופפת לטיפול התנהגותי קוגניטיבי מבחינת הרצון לייצר שינוי במערכת האמונות והמחשבות של המשתתף.

קבוצת יחסים בין אישיים מציעה מספר אלמנטים ייחודיים בעלי חשיבות יוצאת דופן לכל אדם שרוצה לגדול, להתפתח ולפתח מיומנויות חברתיות וספציפית למי שסובל מחרדה חברתית וממקם את הקשיים שלו במישור הבין אישי

כתב: יואב בן ישי. מנכ"ל מים שקטים, מנחה קבוצות. יולי 2016


להצטרפות לקבוצה: קבוצת תקשורת בין אישית להתמודדות עם חרדה חברתית – תל אביב

ליצירת קשר

ובדיקת התאמה לקבוצה

* למי שפונה עבור אדם אחר, למי שמקבל תמיכה מביטוח לאומי על רקע נפשי ולבעלי לקות תקשורת (ASD) אנא לחצו כאן לעוד אפשרויות >>