אכן, חשוב שתשתדל להיות זמין ותיחשף לסיטואציות חברתיות, אולם עוד גורמים משפיעים על הרצון להכירך. בחורות רבות נמשכות לאדם שהשהייה במחיצתו גורמת להן לחוש גאווה. הן מחפשות אנשים בעלי תכונות שיהיו מושא להערצתם. יש כאלו שיעדיפו בן זוג חזק, ויש שישאפו להיות בחברת אדם נבון מאוד. ככלל, קירבת אנשים כנים, נבונים ומלאי חיים מושכת. אלו הן תכונות חשובות, ואנשים בכלל נוטים לחוש גאווה כשהם נמצאים בחברת בעלי תכונות אלו (הערה: נסה לא להבליט את מעלותיך. רמת יכולת גבוהה מדי עלולה לגרום תחושת אי נוחות בזולת). עם זאת, לרוע המזל, בין כל התכונות שבחורה מחפשת אצל גבר, בניסיון הראשון ליצור קשר דווקא הצד הפיסי קובע לא פעם.
נראה שאין מנוס מכך שההופעה החיצונית, שברוב המקרים אין לאדם שליטה עליה, עשויה למלא תפקיד מרכזי בשלבים הראשונים של ההיכרות. במידה מסוימת ניתן לראות בכך תכונה נרכשת — השפעת איורים בספרי ילדים, השפעת הטלוויזיה והקולנוע, שם מוצגים לרוב הגברים כבעלי הופעה נאה. מבלי לתת את הדעת לכך, אנשים רכשו את ההרגל החברתי לייחס תכונות חיוביות למי שנראים טוב יותר, ואת בעלי ההופעה האטרקטיבית פחות, לראות כנעדרי תכונות אלו. ורגיליוס ביטא זאת ביצירתו ״אנאיס״: ״גם מידה טובה נאה יותר בגוף יפה״. למעשה סיגלנו לעצמנו התניה, שעל פיה אנו לומדים מהופעתם הנאה של בני אדם על תכונותיהם הטובות כביכול.
כל זה נוגע כאמור רק לפגישה הראשונה. ה״רושם הראשון״ עשוי להשתנות באורח משמעותי עם העמקת ההיכרות. עשוי להשתנות, אמרנו, אך למרבה האירוניה, במקרים רבים סיכוייו של גבר בעל חזות נאה להיות מבוקש גם אחרי פגישות חוזרות גוברים על אלה של הנאה פחות.
אין זה אלא טבעי, שכאשר חוזרים ואומרים לגבר שהוא מושא תשוקתן של נשים, הוא מתחיל להאמין שזה נכון. במלים אחרות, הוא ילמד להתנהג בהתאם לציפיות, ובמשך הזמן הוא באמת עשוי להיות משאת נפשן של נשים לא רק בתחילת ההיכרות. הדבר נכון גם במקרה ההפוך — של אנשים שבאופן קבוע קולטים מסרים שמשדרים להם שיש להם מעט מאוד תכונות בעלות ערך. הם עלולים להתחיל להאמין שזה נכון וללמוד להתנהג על פי תחושותיהם. אם למשל יגידו להם שהם לא רצויים, הם יחשבו שזה נכון. זאת בעצם הסיבה לכך שבדרך כלל גברים פחות נאים אינם כה מבוקשים (גם אחרי מספר פגישות) כמו בעלי הופעה מרשימה. במלים פשוטות, הפחות נאים מתנהגים בחוסר ביטחון, וזה כשלעצמו עלול להפחית מכוח המשיכה שלהם! לעומת זאת, אדם נאה למד שהוא אכן מבוקש, על כן התנהגותו מקרינה יותר ביטחון.
גורם חיברות זה עשוי לסייע במתן הסבר לנטייה של גברים ושל נשים לבחור לעצמם בני זוג שעל פי תחושתם שווים להם — לא רק מבחינה אינטלקטואלית, אלא גם בהופעתם החיצונית. מאחר שייתכן שבני זוג מאוזנים (אינטלקטואלית ופיסית) גדלו והתפתחו על רקע דומה וקיבלו חיזוקים חברתיים דומים (או שלא קיבלו), ואף התנסויותיהם דומות, הם עשויים להרגיש נוח זה בחברת זה. תחושת הנוחות מעניקה להם הרגשה עצמית טובה יותר — גמול שהם זוכים בו בזכות מערכת היחסים ביניהם. הם יחושו יותר ביטחון מעצם העובדה שחברו לאדם הגורם להם לחוש בנוח. רמת הביטחון הגבוהה שהם מפגינים בזכות הקשרים החברתיים המוצלחים עשויה להגביר את יכולתם למשוך אליהם את בני זוגם (או אחרים).
ההרגשה שיש מי שמחבב אותך, עשויה להגביר ולקדם רגשות חיוביים הדדיים. ככל שאנשים חשים עצמם מושכים יותר, כך הם מרבים לחייך, למשל. הם יחושו עצמם רגועים יותר — ויהיו פתוחים יותר לזולת. רמת הביטחון החדשה שרכשו מעודדת אותם להתנהג בדרך יותר מקובלת ונעימה מאשר זו שבה היו מותנים להתנהג עד אז. בתגובה, גם בן הזוג יחוש עצמו בטוח יותר ויגיב בהתאם. הדבר יגרום ללא ספק להעמקת היחסים, הם ימצאו עניין זה בזה, והמשיכה ההדדית תגבר.
ניתן אפוא לסכם ולומר, שככל שמישהו מקרין יותר תחושת ביטחון, כך רואים בו אדם יותר בטוח בעצמו. גם מי שנתפס בעבר כפחות אטרקטיבי, עשוי להיראות בסופו של דבר מושך יותר. מעתה, חסרונותיו הפיסיים (אם יש כאלה) יהיו שוליים לעומת רמת ההערכה העצמית הגבוהה שרכש. עצם היכולת שלו לשפר את רמת הביטחון העצמי שלו ולהתעלם מהחשש שמא אינו מושך או מקובל, תורמת ליכולתו לשפר גם את מידת האטרקטיביות שלו בעיני האחרים.