עוד תוצאות

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

פיתוח אמונות ליבה מאוזנות

הקדמה

כעת הגענו לשלב האחרון בהתמודדות עם הערכה עצמית נמוכה – שינוי אמונות הליבה השליליות שיש לכם לגבי עצמכם. ביחידות הקודמות, למדתם כיצד להתמודד עם המחשבות השליליות הלא מועילות שמופיעות אצלכם במצבים יומיומיים, ואשר נובעות מאמונות הליבה השליליות שלכם. ביחידה 7, למדתם כיצד לשנות את ההנחות והכללים הלא מועילים שלכם, אשר שימרו את אמונות הליבה השליליות שלכם. כל היחידות הקודמות הביאו אתכם לעמדה חזקה יותר, אשר תאפשר לכם להתעמת עם אמונות הליבה השליליות שהן הבסיס להערכה העצמית הנמוכה שלכם. כל העבודה הקשה שעשיתם עד כה, ערערה על אמונות הליבה השליליות שלכם וזרעה בכם ספקות לגבי נכונותן. בואו נשלים את העבודה ונתמקד באופן בו ניתן לשנות את אמונות הליבה, כך שבמקום אמונות שליליות ומוטות, הן יהפכו לאמונות מאוזנות ומציאותיות.

 

זיהוי אמונות הליבה השליליות שלכם

זכרו שאמונות הליבה השליליות שלכם משקפות את השיפוטים השליליים, הנרחבים והכלליים שלכם בנוגע לעצמכם, המסתמכים על חוויות שליליות שחוויתם כשהייתם צעירים יותר. בזכות העבודה שעשיתם ביחידות הקודמות, אתם אולי כבר יודעים מה הן אמונות אלו ואולי כבר התחלתם להטיל בהן ספק. אך בואו כעת נתמקד בכך לעומק.

אם טרם ברור לכם מהן אמונות הליבה השליליות שלכם, תצטרכו קודם לאתר ולזהות אותן, לפני שתוכלו להתעמת איתן. עיון בעבודה שעשיתם עד כה, יספק לכם מידע ורמזים בנוגע למה הן אמונות הליבה השליליות שלכם. כדי לגלות מהן אמונות הליבה השליליות שלכם, תצטרכו לחשוב על ההשלכות של המידע והרמזים שכבר ידועים לכם, כלומר תצטרכו להבין מה הם מראים בנוגע להשקפה הכללית שיש לכם לגבי עצמכם. שאלות שחשוב שתשאלו במהלך תהליך "הזיהוי" הן: מה המידע הזה אומר עליי כבן אדם? מה הרמז הזה אומר על מי שאני? באמצעות שאלות אלו תוכלו לגלות מה הן אמונות הליבה השליליות שלכם, על סמך המחשבות והחוויות שכבר זיהיתם.

להלן מגוון של מידע ורמזים שתוכלו להשתמש בהם כדי לזהות את אמונות הליבה השליליות שלכם. קראו אותם ובדקו האם תוכלו לגלות את אמונות הליבה השליליות הספציפיות שנשמעות לכם מוכרות מחייכם.

 

חוויות חיים שליליות

חוויות החיים השליליות שזיהיתם ביחידה 2 כתורמות להתפתחות ההערכה העצמית הנמוכה שלכם, יכולות לספק לכם רמזים בנוגע למה הן אמונות הליבה השליליות שלכם. הקדישו זמן למחשבה על חוויות אלו ושאלו את עצמכם את השאלות שלהלן. רשמו לכם רעיונות שעולים בכם בנוגע למה יכולות להיות אמונות הליבה השליליות שלכם.

  • האם חוויות אלו גרמו לי לחשוב שמשהו לא בסדר בי באיזשהו אופן? אם כן, מה?
  • האם זכורות לי חוויות כלשהן שמלוות את המחשבות או הרגשות השליליים שיש לי בנוגע לעצמי? מה הזיכרונות שלי ממצבים אלו מראים עליי כבן אדם?
  • האם אני יכול לזהות אדם מסוים שקשור לאופן שאני מרגיש בנוגע לעצמי? האם אדם זה תיאר אותי במילים כלשהן? מה האופן בו הוא התייחס אליי מראה על מי שאני כבן אדם?

 

הערכות-עצמי שליליות

הערכות-העצמי השליליות שחשפתם ביחידה 5, יכולות גם הן לספק לכם רמזים בנוגע למה הן אמונות הליבה השליליות שלכם. חשבו על סוגי הביקורות שהעברתם על עצמכם ביומני המחשבות שלכם להערכות-עצמי שליליות, ושאלו את עצמכם את השאלות שלהלן. רשמו לכם רעיונות שעולים בכם בנוגע למה יכולות להיות אמונות הליבה השליליות שלכם.

  • מה הערכות-העצמי השליליות שלי מראות עליי כבן אדם?
  • מה הם התמות, התוויות, המילים או השמות המשותפים לאופן בו תיארתי את עצמי? מה הם מראים עליי?
  • האם הערכות-העצמי השליליות שלי מזכירות לי ביקורות שקיבלתי מאחרים כשהייתי צעיר יותר? מה ניתן ללמוד עליי מביקורות אלו?
  • אילו דברים גורמים לי להיות ביקורתי לגבי עצמי? מה הם מראים על מי שאני?

 

קשיים בקידום הערכות-עצמי מאוזנות

הקשיים שאולי חוויתם ביחידה 6 בהתמקדות באני-החיובי שלכם (על ידי כתיבת התכונות החיוביות שלכם) ובהתנהגות כמו האני-החיובי שלכם (על ידי ביצוע פעילויות מהנות המיועדות רק עבורכם), יכולים גם ללמד אתכם על אמונות הליבה השליליות שלכם. חשבו על הדברים שהקשו עליכם לחשוב על עצמכם ולהתייחס לעצמכם בצורה חיובית, ושאלו את עצמכם את השאלות שלהלן. רשמו לכם רעיונות שעולים בכם בנוגע למה יכולות להיות אמונות הליבה השליליות שלכם.

  • מה הקשה עליי לחשוב על עצמי או להתייחס לעצמי באופן חיובי?
  • מה אמרתי לעצמי בזמן שניסיתי לעשות זאת?
  • מה התגובות שלי לחשיבה חיובית על עצמי או התייחסות חיובית לעצמי, מלמדים על האופן שאני רואה את עצמי?

 

ההשלכות המצופות לאי-מילוי של הכללים

ביחידה 7 זיהיתם את ההנחות והכללים הלא מועילים שלכם. תוכלו להשתמש בהם כדי לחשוף את אמונות הליבה השליליות שלכם. חשבו על מה אתם מפחדים שיקרה אם הכללים שלכם יישברו. לפעמים הכלל שלכם ישלב בתוכו את אמונת הליבה השלילית שלכם (למשל: "אם לא אעשה הכל באופן מושלם, משמעות הדבר שאני חסר יכולת", "אם אנשים יראו מי אני באמת, הם יידעו שאני נחות", "אם אאכזב מישהו, משמעות הדבר שאני בן אדם רע"). שאלו את עצמכם את השאלה שלהלן. רשמו לכם רעיונות שעולים בכם בנוגע למה יכולות להיות אמונות הליבה השליליות שלכם.

  • אם הכלל שלי יישבר, מה זה יאמר עליי?

 

באמצעות שימוש בכל הרמזים שכתבתם ועל ידי כך שתשאלו את עצמכם מה הם מלמדים על האופן שבו אתם רואים את עצמכם, תוכלו לחשוף את אמונות הליבה השליליות שלכם. ברגע שתרגישו שיש לכם מושג טוב מה הן, רשמו אותן כאן.

 

שינוי אמונות הליבה השליליות שלכם

  1. בחרו אמונת ליבה שלילית אחת

אם זיהיתם מספר אמונות ליבה שליליות, בחרו רק אחת שעליה תתחילו לעבוד. תוכלו לבחור את זו שהכי מפריעה לכם, או אחת שקשורה לציפיות מוטות, הערכות-עצמי שליליות או הנחות וכללים לא מועילים שכבר עבדתם עליהם לפני כן. רשמו את אמונת ליבה שלילית זו בקופסה העליונה בדף העבודה "שינוי אמונות ליבה" שבהמשך. ציינו גם עד כמה אתם מאמינים באמונת ליבה שלילית זו ברגע זה, בזמן שהיא הכי משכנעת ובזמן שהיא הכי פחות משכנעת. ציינו כיצד אמונת הליבה השלילית גורמת לכם להרגיש. לאורך כל העבודה ביחידה זו, תצטרכו להמשיך ולהתייחס לדף עבודה זה ולהמשיך בהשלמתו ככל שנתקדם. כך בעוד שאתם מתקדמים בהתעמתות עם אמונת הליבה השלילית שלכם, יהיה לכם רישום ברור של תהליך זה, שתוכלו לחזור ולעיין בו בכל זמן שהוא בעתיד. בהמשך תמצאו דוגמה להשלמת דף העבודה.

ברגע שתשלימו את תהליך שינוי אמונת הליבה השלילית הראשונה, תוכלו ליישם אותו גם ביחס לאמונות ליבה שליליות אחרות שברצונכם לשנות.

 

  1. פיתוח אמונת ליבה מאוזנת

כעת הגיע הזמן לפתח אמונת ליבה חלופית שתחליף את האמונה השלילית הקודמת. בעת שאתם מפתחים אמונת ליבה שלילית חדשה, תרצו לכוון לאמונה שהיא יותר חיובית, מאוזנת ומציאותית. חשבו על משהו שמהווה תפיסה מדויקת יותר של עצמכם. חשוב שהעבודה שתשקיעו באמונות הליבה השליליות שלכם, לא תתמקד רק בחיסול האמונה הקודמת, אלא גם בקידום תפיסה מאוזנת יותר של עצמכם. כלומר המיקוד הוא לא במה אתם לא (למשל: "אני לא טיפש"), אלא במה אתם כן (למשל: "יש לי הרבה יכולות").

בעקבות העבודה שלכם ביחידות הקודמות, ייתכן שכבר יש לכם מושג מה יכולה להיות אמונת ליבה מאוזנת יותר. היא יכולה להיות ההפך מהאמונה הקודמת שלכם (למשל: "אני חסר יכולת" לעומת "אני בעל יכולת"), תפיסה מתונה יותר של עצמכם (למשל: "אני כישלון" לעומת "אני מעולה בהרבה דברים, בינוני בחלק מהדברים, וחלש בדברים מסוימים, ממש כמו כל אדם אחר"), או משהו אחר לגמרי (למשל: "אני לא טוב" לעומת "אני אדם בעל ערך"). מה שחשוב הוא שהאמונה החדשה תהיה יותר מאוזנת, תתייחס לכל המידע שברשותכם (ולא רק למידע השלילי), ותכלול גם את החוזקות וגם את החולשות שלכם. בעת שאתם מפתחים אמונת ליבה חדשה, וודאו שהערך שלכם בני אדם אינו נקבע רק על ידי החולשות או הפגמים שלכם. וודאו גם שאינכם מייצרים תפיסה חיובית מדי של עצמכם (למשל: "אני מושלם בכל דבר שהוא"), מאחר וזה יהיה לא מציאותי, ולא סביר להניח שתאמינו בזה. תזכרו לא לפסול אמונות ליבה חלופיות חדשות רק כי אתם לא ממלאים אותם 100% מהזמן (למשל: "אני לא יכול לרשום שאני בעל יכולת, כי לפעמים אני נכשל"). אף אחד לא מסוגל להיות מושלם, לכן במקום זאת קבלו את העובדה שאתם ההשקפה החדשה של עצמכם – לא מושלמים, אך "טובים מספיק".

כעת שאתם יודעים מה היא אמונת הליבה המאוזנת שלכם, רשמו אותה בדף העבודה "שינוי אמונות הליבה השליליות". ציינו גם עד כמה אתם מאמינים באמונת הליבה החדשה במגוון זמנים (כעת, כאשר היא הכי משכנעת, וכאשר היא הכי פחות משכנעת) וכיצד היא גורמת לכם להרגיש כשאתם חושבים עליה. בשלב זה, ייתכן שאתם עדיין לא מאמינים בה במיוחד. זה צפוי בהתחשב בכך שחייתם עם האמונה השלילית לגבי עצמכם במשך זמן רב. כדי לעזור לכם להיות פתוחים יותר לתפיסה המאוזנת החדשה של עצמכם, בואו נמשיך ביחד בתהליך.

 

  1. בחינת הראיות שתומכות באמונות הקודמות

כדי להתחיל בשינוי אמונת הליבה השלילית שלכם, קודם כל תצטרכו לבחון את הראיות שעליהן אתם מבססים את האמונה שלכם. אילו ראיות יש לכם להשקפה שלילית זו של עצמכם? באילו חוויות אתם משתמשים כדי להצדיק את אמונת הליבה השלילית הזו?  כדי לנסות לגלות על מה אתם מבססים אמונה זו, שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:

  • האם ישנן בעיות נוכחיות שאני חווה ושעליהן אני מבסס את האמונה הזו? (למשל: בעיות עם חרדה או דיכאון, בעיות במערכת יחסים וכו')
  • האם אני מבקר את עצמי על כך שאני צריך עזרה ולא יכול להסתדר לבד? (למשל: פנייה לסיוע מחברים, ממשפחה או מאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש)
  • האם אני מבקר את עצמי על טעויות שעשיתי בעבר? (למשל: כישלון בבי"ס, הסתבכות פלילית, בגידה במערכות יחסים קודמות וכו')
  • האם אני מבקר את עצמי על חולשות מסוימות שלי? (למשל: על קשיים אקדמיים, על כך שאיני טוב בספורט, וכו')
  • האם אני מבקר את עצמי על המאפיינים הפיזיים שלי או על תכונות אופי שלי? (למשל: המשקל שלי, מידת האטרקטיביות שלי או הביישנות שלי, חוסר הארגון שלי)
  • האם אני מבסס את ההשקפה שלי לגבי עצמי על השוואה ביני לבין אנשים אחרים? (למשל: האם אני יותר טוב מהם במשימות מסוימות, הישגים מסוימים, במראה החיצוני וכו')
  • האם אני משתמש באופן שבו אנשים אחרים מתייחסים או התייחסו אליי כאל בסיס לאופן שבו אני רואה את עצמי? (למשל: התעללות, הזנחה, יחס גרוע)
  • האם אני משתמש בהתנהגותם של אנשים אחרים כבסיס לאופן שבו אני רואה את עצמי? (למשל: התנהגות לא טובה של הבן שלי)
  • האם איבדתי משהו שחשוב לתחושת הערך העצמי שלי? (למשל: אובדן עבודה, פרידה בזוגיות)

ברגע שתהיה לכם הבנה טובה של חלק מהראיות שאתם משתמשים בהן כדי להצדיק את התפיסה השלילית שלכם לגבי עצמכם, רשמו את הראיות בטור המסומן כ"ראיות שתומכות" באמונת הליבה השלילית הקודמת שלכם, בדף העבודה שבהמשך.

לאחר שזיהיתם את הראיות שתומכות באמונת הליבה השלילית שלכם, הגיע הזמן לבחון עד כמה אמינות ומדויקות הראיות שלכם. זאת בדומה לעורך דין שבודק עד כמה טובות או אמינות הראיות, והאם הן עומדות בכל בדיקה. כאן גם תשאלו את עצמכם: האם יש דרכים אחרות להבין את הראיות שלי? האם יש הסברים אחרים שלא שקלתם? האם יש דרכים אחרות לפרש או להבין את הראיות, מלבד להעביר ביקורת על מי שאתם כבני אדם? נסו לחשוף דרכים אחרות להתבונן בראיות שלכם, על ידי כך שתשאלו את עצמכם את השאלות הבאות:

  • האם קיימים הסברים אחרים לבעיות הנוכחיות שלי, מלבד החסרונות שלי? (למשל: "לא עמדתי במחויבויות שלי – לא כי אני עצלן – אלא כי דחיינות והזנחה הן תופעות לוואי של דיכאון")
  • האם יש יתרונות בקבלת עזרה מאנשים אחרים? איך אני תופס אנשים שמבקשים ממני עזרה? (למשל: "יכול להיות שטובים השניים מן האחד, ואני לא רואה פסול באנשים שמבקשים ממני עזרה, לפעמים היכולת לפנות לעזרה היא דווקא סימן לכוח")
  • האם הגיוני שאבסס את ההערכה העצמית שלי על טעויות שעשיתי בעבר? (למשל: "כולם עושים טעויות. זה לא הוגן להלקות את עצמי בגלל דברים שאני לא יכול לשנות.")
  • האם הגיוני שאבסס את ההערכה העצמית שלי על חולשות ספציפיות שלי? (למשל: "רק בגלל שאני לא טוב במשהו, זה לא אומר שאין לי שום ערך כאדם. לכולם יש את החוזקות והחולשות שלהם.")
  • האם הגיוני שאבסס את ההערכה העצמית שלי על המראה שלי או על תכונות אישיות מסוימות שיש לי? (למשל: "אני לא שופט אחרים על סמך המראה שלהם, אז למה שאשפוט את עצמי"; "רק בגלל שאני ביישן, זה לא אומר שאני מוזר, זה פשוט מי שאני, כל אחד שונה בדרכו שלו")
  • האם זה הוגן להשוות את עצמי לאחרים ולבסס את ההערכה העצמית שלי על היותי יותר או פחות טוב מהם? (למשל: "רק בגלל שמישהו יותר טוב ממני במשהו, לא אומר שהוא בן אדם יותר טוב ממני. תמיד יהיו אנשים שאני יותר טוב מהם בדברים מסוימים, ואנשים שיותר טובים ממני בדברים אחרים")
  • מה הן סיבות אפשריות ליחס שאני מקבל או שקיבלתי מאנשים, מלבד החסרונות שלי? (למשל: "הוא כנראה התייחס אליי כך, בגלל שזה סוג הבן האדם שהוא ובגלל הבעיות שיש לו, ולא בגלל מי שאני")
  • האם אני יכול להיות אחראי ב-100% להתנהגות של אנשים אחרים? (למשל: "למרות שאני מאוד משתדל, אין לי שליטה מוחלטת על ההתנהגות של הבן שלי. יש עוד גורמים שמשפיעים, לא הכל באשמתי")

ברגע שזיהיתם מספר דרכים אחרות להסתכל על הראיות שתומכות באמונת הליבה השלילית הקודמת שלכם, רשמו את הפרספקטיבות החדשות האלו בטור המסומן כ"דרכים חלופיות להתבוננות בראיות" בדף העבודה. עכשיו שהשלמתם את החלק הזה בדף העבודה, אילו תובנות עלו בכם בעקבות הכתיבה? אנו מקווים שתרגיל זה הראה לכם כי הראיות עליהן אתם מבססים את ההשקפה השלילית הישנה שלכם לגבי עצמכם, אינן מדויקות לחלוטין וכנראה גם לא הוגנות במובנים רבים. האם היה לכם קשה לעשות זאת? זה יכול להיות קשה בהתחלה, כי תמיד לקחתם כמובן מאליו את אמונות הליבה השליליות שלכם ואת הראיות שתומכות בהן. אך באמצעות תרגול, והתנסות באימוץ פרספקטיבות שונות (בדומה להתבוננות דרך משקפיים חדשות), תגלו שבקרוב תוכלו להשלים את התרגיל בקלות.

 

  1. תמיכה באמונות חדשות

השקעתם זמן ביצירת פרספקטיבה חדשה על הראיות שהשתמשתם בהן כדי לתמוך בהשקפה השלילית הקודמת שלכם לגבי עצמכם. עכשיו בואו ננסה למצוא תמיכה להשקפה המאוזנת והחדשה שפיתחתם לגבי עצמכם. כדי לתמוך באמונות הליבה החדשות שלכם, כדי לקחת אותן בחשבון, לתת להן להיכנס לכם לראש ולהפוך אותן לאמינות, עליכם לעשות שני דברים. ראשית, עליכם לאסוף ראיות שתואמות את ההשקפה החדשה שלכם על עצמכם, תוך כדי מתן תשומת לב לראיות מהעבר או מההווה והתייחסות לראיות מתאימות בעתיד. שנית, עליכם לפעול לפי ההשקפה החדשה שלכם על עצמכם ולהתנסות בה. כלומר, עליכם לבחון אותה, לנסות אותה עליכם, ולהתנהג בדרכים שתואמות את ה"אני החדש" שלכם.

ראיות

ביחידות הקודמות, דנו בכך שכאשר שיש לכם אמונת ליבה בנוגע לעצמכם, אתם תטו לשים לב רק לדברים שמאשרים את אמונת הליבה שלכם. לכן, כדי לחזק את ההשקפה המאוזנת והחדשה שלכם על עצמכם, תצטרכו להתחיל לשים לב לראיות מהעבר ומההווה אשר מאשרות את ההשקפה החדשה שלכם. תצטרכו גם להתכונן לשים לב לראיות שיופיעו בעתיד ויאשרו את ההשקפה החדשה שלכם. בדף העבודה "שינוי אמונות ליבה שליליות", רשמו דוגמאות או חוויות מחייכם בעבר או בהווה, אשר תואמות את אמונת הליבה המאוזנת והחדשה שלכם. בעת שאתם עושים זאת, שימו לב לדברים שקרו אשר תומכים בהשקפה הנעימה יותר שלכם על עצמכם. לאחר שסיימתם לעשות זאת, רשמו אילו סוגי ראיות סביר שיעלו בעתיד ויאשרו את ההשקפה המאוזנת החדשה. זה ישמש כתזכורת עבורכם לאילו דברים לשים לב, כדי לעזור בחיזוק ההשקפה הנעימה יותר שלכם על עצמכם.

התנסות

החלק האחרון בשינוי אמונות הליבה השליליות שלכם, מצריך מכם להתנהג כאילו שההשקפה המאוזנת החדשה שלכם לגבי עצמכם, היא נכונה. כרגע זה וודאי לא נשמע לכם כמו רעיון טוב, נכון? אך וודאי שהיא נכונה! פשוט סביר להניח שעדיין קשה לכם להאמין בה. נכון? זה מפני שאמונות הליבה השליליות הן חלק מכם כבר זמן רב. אך, אתם מתחילים להשתחרר מהן. בואו נשתחרר מהם עוד יותר, בכך שנשנה את האופן שבו אתם מתנהגים וחיים את חייכם! שאלו את עצמכם כיצד יתנהג מישהו שמאמין להשקפה החיובית הזאת לגבי עצמו, בחיי היומיום שלו? איך תוכלו לבחון את הפרספקטיבה החדשה הזאת אודות עצמכם? אילו דברים תוכלו לעשות כדי להשיג עוד ראיות שתומכות באמונת הליבה המאוזנת החדשה שלכם? אילו חוויות חדשות יכולות לתמוך גם בהשקפה החדשה שאתם מפתחים?

באופן כללי, יצירה של הזדמנויות חדשות לחוות חוויות שיתמכו באמונת הליבה החדשה, תצריך מכם:

 

  • להתנסות בדברים במקום להימנע מהם
  • להתמודד עם אתגרים במקום לברוח מהם
  • להפסיק להשתמש בהתנהגויות ביטחון, ולהתנסות בדברים מבלי להשתמש באמצעי זהירות
  • להתייחס לעצמכם יפה
  • לעשות דברים נעימים עבור עצמכם
  • להבחין בהישגים ובתכונות חיוביות
  • להיות פעילים ומעורבים בחייכם
  • להיות אסרטיביים

ברמה הספציפית יותר, חשבו כיצד אתם יכולים לקחת ל"נהיגת מבחן" את ההשקפה החדשה שלכם לגבי עצמכם. אילו התנהגויות חדשות תצטרכו לנסות? במה יתבטא השוני בהתנהגות שלכם? ברגע שיהיו לכם כמה רעיונות כיצד תוכלו להתנסות באמונת הליבה החדשה שלכם, רשמו אותם בחלק הקרוי "התנהגויות/ התנסויות חדשות" בדף העבודה "שינוי אמונות הליבה השליליות".

  1. הערכת האמונות שלכם

עכשיו שהשלמתם את התהליך ההדרגתי של שינוי אמונות הליבה שלכם, חשוב להרהר בהשפעה שהייתה לתהליך זה עליכם. תוכלו לעשות זאת על ידי כך שתדרגו מחדש עד כמה אתם מאמינים באמונת הליבה השלילית שלכם עכשיו, ותשוו זאת לעומת כמה שאתם מאמינים באמונת הליבה החדשה והמאוזנת שלכם עכשיו. השלימו את הדירוגים האלו בתחתית דף העבודה.

 

תהליך מתמשך

חשוב לזכור שמאוד לא פשוט לשנות את אמונת הליבה שלכם לגבי עצמכם, ושזה עשוי להצריך זמן ותרגול. תצטרכו לשם כך לעבור מחדש על השלבים ביחידה זו מספר פעמים, להרהר בדברים שרשמתם, וייתכן גם להוסיף דברים נוספים. תצטרכו להרגיל את עצמכם מחדש להפנות תשומת לב על בסיס יומיומי, לראיות שיופיעו בעתיד ויתמכו באמונה החדשה שלכם. תצטרכו להתנהג באופן שונה ולהתנסות בדברים חדשים, כדי לצבור חוויות וראיות שיתמכו באמונה החדשה שלכם. זהו תהליך מתמשך. זכרו, אתם חיים עם האמונה הישנה מזה זמן רב, אז ייקח זמן לשנות אותה ולאמץ את האמונה החדשה שלכם. אך, תגלו שאם תתמידו ביישום האסטרטגיות האלו לאורך זמן, מידת השכנוע שלכם באמונות הליבה השליליות הישנות, תפחת, ומידת השכנוע שלכם באמונות הליבה המאוזנות החדשות, תעלה.

 

שינוי אמונות ליבה שליליות

 

כלל ו/או הנחה שברצוני לשנות

אני חייב לעשות כל מה שצריך כדי להישאר רזה, אחרת אף פעם לא יהיו לי חברים. 

איזו השפעה הייתה לכלל זה (ו/או להנחה זו) על חיי?

הפעלתי על עצמי לחץ רב להישאר רזה.

אני נוקט באמצעים קיצוניים כדי להיפטר מהאוכל שאני אוכל ולשרוף שומנים.

אני תמיד חושב על המשקל שלי והגוף שלי, ומודאג לגביהם.

לפעמים ממש נמאס לי מזה.

איך אני יודע שכלל זה מופעל?

בכל פעם שאני אוכל, אני מרגיש אשמה.

אני חושב "אסור לי לאכול את זה, זה יגרום לי להשמין!"

אם במקרה אכלתי ארוחה גדולה, אשתמש במשלשלים כדי להיפטר מהאוכל.

מאיפה הגיע כלל זה (ו/או הנחה זו)?

אמא שלי תמיד אמרה לי שאני ילד שמן וצריך לרדת במשקל.

ילדים בבי"ס היו קוראים לי "שמן" ו-"לוויתן".

אמא שלי הכריחה אותי לנסות כל מיני דיאטות.

מה הופך את הכלל הזה (ו/או ההנחה הזו) ללא סביר?

כשאני אומר לעצמי "אני חייב לעשות כל מה שצריך…" אני מתנהג באופן נוקשה ולא הגיוני. זה גורם לי לנקוט באמצעים קיצוניים שכנראה אינם בריאים. אני לא חושב שהרבה אנשים נוקטים באמצעים כל כך קיצוניים כדי לרדת במשקל או להישאר רזים. כיום יותר אנשים מדברים על אכילה מאוזנת והרגלים בריאים. יש מסביבי הרבה אנשים בעלי עודף משקל, שיש להם חברים.

יתרונות של הכלל

הוא גורם לי להיות מודע למשקל שלי ולמראה שלי. הרבה אנשים אומרים לי שאני נראה טוב ושיש לי גזרה טובה.

חסרונות של הכלל

הוא מפעיל עליי הרבה לחצים. אני תמיד מאוד מודע למשקל שלי ולצריכת האוכל שלי. אני לא יכול להיות כמו חלק מהחברים שלי, שלא נראה שאכפת להם מה הם אוכלים. לפעמים נראה שאני מאוד שטחי ושאכפת לי רק מהמשקל שלי והמראה שלי.

מה יכול להיות כלל חלופי (ו/או הנחה חלופית) שיהיה יותר מאוזן וגמיש?

אני נהנה להיות רזה וללבוש בגדים יפים.

אך יותר חשוב שאשתדל לשמור על אורח חיים בריא.

בנוסף, לא סביר שהחברים שלי אוהבים אותי רק בגלל שאני רזה.

מה אני יכול לעשות כדי להוציא לפועל את הכלל החלופי (ו/או ההנחה החלופית) על בסיס יומיומי?

לבדוק מה היא כמות בריאה לאכילה, ולאכול אותה בלי להשתמש במשלשלים לאחר מכן.

לעשות כושר באופן קבוע ולא באופן מאומץ מדי.

לשאול את החברים הכי טובים שלי מה הם אוהבים בי.

 

שינוי אמונות ליבה שליליות

 

אמונת הליבה השלילית הישנה שברצוני לשנות:
דרג עד כמה אתה מאמין בה (0-100%):

כרגע:

כשהיא הכי משכנעת:

כשהיא הכי פחות משכנעת:

רגשות:
אמונת הליבה המאוזנת החדשה שברצוני לאמץ:
דרג עד כמה אתה מאמין בה (0-100%):

כרגע: 

כשהיא הכי משכנעת: 

כשהיא הכי פחות משכנעת: 

רגשות:
אמונת הליבה השלילית הישנה
ראיות שתומכות בה: דרכים חלופיות להתבוננות בראיות:
אמונת הליבה המאוזנת החדשה
ראיות שתומכות באמונת הליבה המאוזנת החדשה:

(מהעבר/מהווה)

ראיות שתומכות באמונת הליבה המאוזנת החדשה:

(למה לשים לב בעתיד)

התנהגות חדשה או התנסויות חדשות (דברים שאני יכול לעשות כדי לתמוך באמונת הליבה המאוזנת החדשה שלי, או לצבור עוד ראיות שתומכות בה):
דרגו את מידת האמונה שלכם (0-100%)
באמונת הליבה השלילית הישנה: באמונת הליבה המאוזנת החדשה:

 

 

סיכום היחידה

  • אמונת ליבה שלילית היא שיפוט נרחב, שלילי וכללי שיצרתם בנוגע לעצמכם, בהסתמך על חוויות עבר שליליות.
  • הפעילויות שהשלמתם ביחידות הקודמות יתנו לכם מידע ורמזים לזיהוי אמונת הליבה השלילית שלכם.
  • ייתכן שיש לכם יותר מאמונת ליבה שלילית אחת, אך עדיף לבחור תחילה את האמונה הבעייתית ביותר, ולהתקדם עם אחת כל פעם.
  • כדי לזהות את אמונת הליבה השלילית שלכם, הקדישו זמן למחשבה על הדברים הבאים ושאלו את עצמכם מה הם מראים על מי שאתם כבני אדם?
    • חוויות חיים שליליות שכבר זיהיתם
    • ציפיות מוטות שהבחנתם בהן
    • הערכות-עצמי שליליות אליהן אתם מודעים עכשיו
    • קשיים שחוויתם בקידום הערכות-עצמי מאוזנות
    • הדבר שמפחיד אתכם שיקרה אם לא תמלאו אחר הכללים הישנים שלכם
  • כדי לשנות את אמונת הליבה השלילית שלכם, תצטרכו:
    • לפתח הבנה חדשה של הראיות עליהן ביססתם את האמונות הישנות שלכם
    • לפתח אמונת ליבה מאוזנת חדשה
    • לזהות ראיות מהעבר ומההווה, שתומכות באמונה החדשה שלכם
    • לזהות לאיזה סוגים של ראיות תצטרכו לשים לב בעתיד כדי לתמוך באמונה החדשה
    • להתנסות בהתנהגויות וחוויות שמאשרות את אמונת הליבה החדשה שלכם

 

ביחידה הבאה, תוכלו לחקור מהי הערכה עצמית בריאה ולחבר ביחד את כל המושגים שלמדתם בחבילת מידע זו.

 

תורגם על ידי: בתיה נצר אבני – מטפלת בפסיכודמה ומנחה.

 


 

יחידה 7: שינוי כללים והנחות מוקדמות

יחידה 9: הערכה עצמית בריאה

ליצירת קשר

ובדיקת התאמה לקבוצה

* למי שפונה עבור אדם אחר, למי שמקבל תמיכה מביטוח לאומי על רקע נפשי ולבעלי לקות תקשורת (ASD) אנא לחצו כאן לעוד אפשרויות >>