עוד תוצאות

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

למה טיפול בקבוצה?

למה דווקא טיפול בקבוצה? מה היתרונות של טיפול בקבוצה לעומת טיפול פרטני?  מה ההבדל בין קבוצת טיפול לקבוצה חברתית? איך אני יודע.ת שהקבוצה תעזור לי? מה זה דורש ממני אם אני מצטרפ.ת? האם אפשר להגיע למפגש ניסיון?  

 

אז למה בעצם דווקא טיפול בקבוצה?

פונים אלינו אנשים יקרים שרוצים להצטרף לקבוצות ממגוון סיבות. חלק רוצים להשתפר בתוך מערכות יחסים, חלק רוצים אינטרקציה אנושית מעמיקה, להיות חלק ממשהו ויש את מי שפשוט רוצה להכיר אנשים חדשים ולהפיג את הבדידות, לעיתים קרובות משתלבות כמה סיבות יחד.

 

מה היתרונות של טיפול בקבוצת יחסים בין אישיים?

היתרון הכי גדול הוא כמובן ההזדמנות לעבור תהליך עם אנשים כמוני. לעיתים אין תחליף להתנסות מול אחרים בסביבה בטוחה. ההתמודדות עם קשר אמיתי מאפשרת לנו להעז להיות עצמנו ולראות איך זה משפיע על הקשר. אם אמרתי למישהו מה שאני מרגיש באמת, למרות שחששתי מהתגובה, האם הקשר שרד? האם התרחקנו אחד מהשני? האם דווקא אנחנו מרגישים קרובים יותר עכשיו? ההשתתפות בקבוצה לטווח ארוך מאפשרת לבחון את כל זה, לחוות את החוויה שאפשרנו לעצמנו להיות מי שאנחנו, עם החלקים הפחות נוצצים ועדיין הרצפה נשארה במקום. ככה הנפש יכולה ללמוד (והיא לומדת יותר לאט מה-״שכל״) שאין סכנה, שבטוח פה להיות מי שאני. אז אולי אני יכול.ה להיות אפילו יותר מי שאני?

 

מה היתרונות בקבוצה עבור מי  שמזדהה עם מאפיינים של חרדה חברתית?

הרבה פונים אלינו ומשתפים שהטיפול הפרטני סייע רבות, אך למי שחווה מאפיינים של חרדה חברתית נשאר קושי בתחום הזה. אחת הסיבות לכך היא שלעיתים קרובות אנחנו זקוקים לחוויה של ״חשיפה״ כדי להתמודד עם החרדה בהצלחה. כלומר, להיות חשופים לגורם החרדה וכאמור – לשרוד אותו. לטיפול פרטני אחד על אחד אין את המבנה שמאפשר את החשיפה הזו. הקשר עם המטפל שונה מקשר עם קבוצת השווים שלנו, שיכולה לאתגר אותנו יותר. בנוסף, בתהליך קבוצתי יש חשיפה חוזרת ונשנית של ״דיבור מול קהל״. כשמישהו מדבר בקבוצה השאר מקשיבים ומשתלבים לתוך השיחה, וכך אנחנו נחשפים גם לחרדה שקשורה בלהיות במרכז תשומת הלב ולומדים כיצד להתמודד איתה. יתרון נוסף הוא שיש לנו הזדמנות להיות חלק מקבוצה של אנשים שמבינים מה עובר עלינו, לפעמים הידיעה שיש דמיון ביני לבין האחרים באופי הקושי מסייעת לעשות את הצעד ולהצטרף.

 

מה היתרונות של טיפול פרטני?

למי שאין התנסות בתהליך שבו הזדמן לו או לה לדבר בגוף ראשון על החוויה האישית (הרגשתי ש… עלתה לי מחשבה…) לעיתים רצוי להתחיל דווקא בטיפול פרטני. כך יכול להתאפשר תרגול לדיבור על עצמנו מול אדם אחד, לפני שאנחנו עושים זאת מול קבוצה. בנוסף, טיפול פרטני יכול להיות יתרון למי שעובר משבר או תקופה קשה וזקוק למרחב כדי לעסוק בעיקר בהתמודדות האישית ובשביל להתמקד בעיבוד החוויה. אין מניעה וזה אף יכול להועיל (אם זה מתאפשר) להיות בטיפול פרטני במקביל לתהליך הקבוצתי. לרשימת מטפלים פרטניים של מים שקטים המתמחים במאפיינים של חרדה חברתית לחצו כאן.

 

מה ההבדל בין קבוצת טיפול לקבוצות אחרות כמו קבוצה חברתית או קבוצת תמיכה?

קבוצת טיפול שונה מקבוצות אחרות בעיקר באופי ההכשרה המקצועית שאותה עברו המנחים והמנחות. בקבוצה מסוג זה לפחות איש או אשת מקצוע אחד מתחום בריאות הנפש (כמו בעלי תואר שני בעובדה סוציאלית ופסיכולוגים), אלה יכולים לעשות שימוש במיומנויות וטכניקות טיפול קבוצתי המגובות במחקר. בנוסף, לעיתים קרובות קבוצה טיפול תתמקד בהתפתחות וצמיחה של משתתפיה, תוך העלאת מודעות לדפוסים אישיים בתוך מערכות היחסים. כלומר, על אף שגם לקבוצת טיפול יש אלמנט תמיכתי, הדגש יהיה על התמודדות עם הקושי ועל ״יציאה מהמקום הנוח״. זאת מתוך כוונה שבטווח הארוך הקפיצה למים תהיה קלה יותר ויהיה טבעי יותר ״להיות מי שאני, כמו שאני״.

 

אני רוצה להכיר אנשים חדשים, האם הקבוצה שלכם מתאימה לי?

הקבוצות שלנו ממוקדות תהליך של התפתחות וצמיחה אישית. כלומר, המטרה המרכזית היא להתחבר, להכיר ולהעז להיות עצמנו אך כדי שזה יקרה אנחנו צריכים להרגיש שבטוח פה. לכן אנחנו מבקשים ממי שהצטרף לקבוצה לשמור על הקשר בין חבריה בתוך המעגל ולא מחוץ לשעות המפגש. כך אפשר, להעז להיות מי שאנחנו ולא לדאוג ממפגש אישי שלא במסגרת הקבוצה. ומהצד השני לשמור כל אירוע משמעותי שקורה בינינו ידוע למנחים ולקבוצה, כך שניתן לדבר עליו ולהבין אותו יחד. קשר של משתתפים מחוץ לקבוצה יכול ליצור מצב שבו התרחש אירוע (למשל קונפליקט) שיצר מתח בין המשתתפים, כשזה קורה זה מורגש בקבוצה אך המנחים והמשתתפים לא יודעים מה קרה ושבכלל קרה משהו והתהליך עלול להיפגע. למי שהמטרה המרכזית שלו היא לייצר חברים חדשים מתוך הקבוצה ותוך כדי התהליך, אנחנו בדרך ממליצים לפנות לעמותת רקפת.

 

איך אני אדע שהקבוצה תעזור לי?

אחד הגורמים החשובים ביותר להצלחת התהליך הוא התאמה בין האדם לבין הקבוצה. כלומר, שיהיה קשר הדוק בין מי שאני כאדם, הרצונות שלי, הצרכים שלי, הציפיות והמטרות האישיות – ובין הקבוצה, הנושא, המטרות והמשתתפים שמגיעים אליה. לכן אנחנו משקיעים זמן בשיחות הטלפון עם המועמדים לקבוצה ואף קובעים פגישת היכרות ללא עלות כדי לברר את נושא ההתאמה לקבוצה. לעיתים קרובות אנחנו יכולים להמליץ על קבוצות בארגונים אחרים שאנחנו מאמינים שיביאו להתאמה גבוהה יותר.

 

שלושה תנאים להצלחת התהליך (ומה זה דורש ממני אם אני מצטרפ.ת)

מרגע שיש התאמה והצטרפתם לקבוצה, שמנו לב שכאשר מתקיימים שלושה תנאים, הקבוצה מסייעת והמשתתפים עוברים דרך מרגשת של פריצת מחסומים אישיים וביטוי עצמי מלא יותר בקבוצה ובחיים.

התנאי הראשון הוא להעז. בשלב הראשון היינו צריכים להעז כדי לפנות למים שקטים, לאחר מכן להעז להיפגש ולהתקדם בתהליך ולהצטרף לקבוצה. לאחר ההצטרפות חשוב להעז ולהביא את עצמנו, גם אם בקצב איטי, חשוב לדבר על מה שאנחנו מרגישים וחושבים ולא להישאר עם זה לבד. אם קשה לי ואני שותק.ת, בדרך כלל זה מצטבר והופך לנטל כבד מידי.

התנאי השני הוא להגיע. זה נשמע מובן מאליו אך השתתפות בקבוצה, לעיתים קרובות, זה אומר לצאת מהמקום הנוח – ההפך מהאינסטינקט של התנהגות נמנעת. כך ה-״לא מודע״ מתעורר ונכנס לתפקיד, ואנחנו מרגישים את עצמנו ״נמשכים החוצה״ מהקבוצה, לאט לאט נראה שיש דברים אחרים בעדיפות גבוהה יותר, הגוף מתחיל להרגיש חלש ואנחנו מעדיפים לנוח בבית. הביטוי הנפוץ ביותר של קושי בקבוצה הוא לא להגיע או לאחר. אנחנו מזמינים את מי שמגיע לשתף בקושי הזה במילים ולנסות להימנע מלהתנהג את ההימנעות.

התנאי השלישי הוא השתתפות בקבוצה לאורך זמן. בהנחה שאנחנו מתמידים ומעזים, כל שנשאר הוא להישאר ולראות ששרדנו. נשמע מוזר? יכול להיות, אך כך הנפש שלנו עובדת – היא צריכה הוכחות. הוכחות שגם אם הרשינו לעצמנו להיות מי שאנחנו, הקשר נשאר ולא הרסנו. כמובן שב-״שכל״ אנחנו יודעים שאפשר להגיד איך אנחנו מרגישים ולא יקרה שום דבר נורא (מקסימום מישהו יעלב קצת) אבל הנפש זקוקה להתנסות ולחוויית השרדות.

 

האם אפשר להגיע למפגש ניסיון?

מאחר וההשתתפות בקבוצה מצריכה להרגיש בטוחים, טבעי שזה לוקח זמן. מרגע שאנשים חדשים מצטרפים אנחנו ממתינים כמה חודשים לפני שמצרפים עוד חברים לקבוצה, שיהיה זמן להכיר ולהרגיש נוח אחד עם השני. המפגשים הראשונים זה החלק הראשון בתהליך, חלק חשוב של היכרות שאנחנו רוצים לתרגל ולהשתפר בו. יחד עם זאת, חשוב לנו להעמיק את הקשר ולהתמודד עם שלבים מתקדמים יותר בתוך יחסים ועם כל הקשיים שהם יכולים להביא איתם – כך גם ההזדמנות לצמיחה ושיפור. כניסה למפגש ניסיון בעצם מביאה את הקבוצה למצב ״התחלתי״ ללא אפשרות העמקה. יתר על כן, משתתפים שמעזים ומשתפים על עצמם עלולים להרגיש ננטשים כשמישהו מגיע ומיד הולך, אנחנו רוצים לשמור עליהם מפני מצבים מסוג זה ולכן לא מאפשרים הגעה למפגש ניסיון. כתחליף, אנחנו משתפים לעומק על הקבוצה בפגישת היכרות אישית עם המועמדים.

 

להמשך קריאה על הקבוצות לחצו כאן.

ליצירת קשר

ובדיקת התאמה לקבוצה

* למי שפונה עבור אדם אחר, למי שמקבל תמיכה מביטוח לאומי על רקע נפשי ולבעלי לקות תקשורת (ASD) אנא לחצו כאן לעוד אפשרויות >>