האם אנשים רגישים מאוד הם אוטיסטים. מה דומה ומה שונה בין HSP ואוטיזם. האם רגישות חושית הינה חלק מסט תסמינים של אוטיזם או של ״אדם רגיש מאוד״? האם זה ביישנות או אוטיזם?
נתחיל מהסוף. לא. רגישות גבוהה או חרדה חברתית וביישנות אינה אוטיזם. אוטיזם אינו HSP. קיימים הבדלים מהותיים בין רגישות לאוטיזם. אך עדיין השאלה נשאלת שוב ושוב בפורומים שונים ובקהילות רגישות. אנשים רגישים לעתים שואלים את עצמם האם אני על הקשת האוטיסטית?
נראה שישנו איזשהו בלבול בין שני המושגים. ואנשים עשויים לטעות ולחשוב שרגישות גבוהה היא סוג של אוטיזם.
נתחיל מהמספרים: רגישות גבוהה היא תכונה הנמצאת בתפוצה נרחבת – מדובר על סדר גודל של 20% מהאוכלוסיה בעוד שאוטיזם מיוחס ל 2% מהאוכלוסיה. רגישות גבוהה היא תכונה ביולוגית ואוטיזם ASD נחשב להפרעת תקשורת – Autistic Syndrom Disorder. ההבדל במספרים גם מרמז לנו על כך שאחת היא תכונה והשניה הפרעה.
רגישות גבוהה נבדלת מאוטיזם במספר ממדים: אוטיסטים בדרך כלל מגלים קשיי תקשורת המתבטאים למשל ביכולת להבין תקשורת לא ורבלית, לקיים שיחות ולתחזק מערכות יחסים. כמו כן אוטיסטים מתאפיינים בהתמקדות בתחומי עניין צרים והתקבעות יוצאת דופן בהרגלים וטקסים שונים שהפרה שלהם גורמת להם למצוקה רבה. אנשים רגישים לעומתם מאופיינים ביכולות אמפתיות גבוהות ויכולת אינטואיטיבית לקרוא את הזולת.
יחד עם זאת הקריטריונים הדיאגנוסטים לאוטיזם והמדדים המשמשים להערכת רגישות גבוהה מתארים חוויה חושית שונה מהרגיל ובעלת קווי דמיון.
אחד הקריטריונים לאבחון אוטיזם הוא:
״תגובתיות גבוהה או נמוכה לקלט חושי או או עניין יוצא דופן במרכיבים הסנסוריים (תחושתיים) של הסביבה (לדוגמה: אדישות מובחנת לכאב וטמפרטורה. תגובה שלילית לרעשים ספציפיים או מרקמים. תשומת לב לריחות ותחושת המגע בדברים, עניין יוצא דופן באורות ותנועת חפצים).״
המבחן המקובל להערכה עצמית של רגישות גבוהה כולל פריטים כמו ״אני מוצף/מזועזע על ידי דברים כמו אורות בהירים, ריחות חזקים, בדים גסים, רעש של סירנה״, ״אני מוצף על ידי קלט חושי חזק״, ״גירויים חזקים כמו רעשים חזקים מפריעים לי״
אנשים טועים לחשוב שאוטיזם ורגישות גבוהה הם מושגים זהים משום שישנה מידה של חפיפה בחלק מהמאפיינים בעיקר סביב רגישות סנסורית: גם אנשים רגישים וגם אוטיסטים יכולים לגלות רגישות יתר לרעש, מגע וריחות. אבל אוטיסטים לפעמים מפגינים גם את ההיפך תת רגישות או אדישות לדברים שעלולים להפריע לאדם הממוצע (נוירוטיפיקלי)
כלומר נראה שקיים דמיון בדרך בה אנשים רגישים ואוטיסטים מעבדים קלט חושי – אבל רגישות ואוטיזם אינם אותו הדבר.
בשל הדימיון אדם על הקשת האוטיסטית עלול לאבחן את עצמם כאדם רגיש. ולהיפך, אדם רגיש עלולים להיות מאובחן כאוטיסט.
רגישות גבוהה
רגישות גבוהה היא תכונה ביולוגית. מדובר בסוג של מזג – temperament. ישנם הבדלים במזג בין פריטים שונים של אותו המין הביולוגי המתבטאים בהבדלים בתגובתיות. אנשים שונים במידת הרגישות שלהם. רגישות היא תוכנה הנפוצה בקרב 20% מהאוכלוסיה ונמצאת האופן שווה בזכרים ונקבות. רגישות גבוהה נמצאה בקרוב ל 100 מינים כולל בני אדם, קופים, כלבים, דגים וחרקים.
המונח המדעי לרגישות הוא SPS – Sensory Processing Sensitivity. וגם פה מדובר ברצף מרגישות נמוכה לרגישות גבוהה.
המאפיינים של אנשים רגישים הם:
תגובתיות יתר ללחץ
יכולת להבחין בדקויות בסביבה
עיבוד קוגניטיבי עמוק יותר של גירויים: פיזיים, חברתיים ורגשיים
תגובתיות רגשית חזקה יותר לקלט חיובי או שלילי
נטיה להצפה
רגישות גבוהה היא הדרך שבה מתבטאת כלפי חוץ רגישות ביולוגית לסביבה ומערכת עצבים פעילה יותר. פריטים שונים במינים ביולוגים שונים שונים ברגישות שלהם לסביבה. ישנם פריטים שמושפעים בעוצמה גדולה יותר מהסביבה מאשר אחרים.
בכלי חיים רגישים מאופיינים בתגובתיות גבוהה לסביבה. לתכונה מיוחסים יתרונות אבולוציוניים בכך שפריטים הנושאים את התכונה שמים לב לשינויים בסביבה ומזהים סיכונים והזדמנויות שנעלמים מפריטים אחרים.
אוטיזם
אוטיזם הוא ליקוי נוירו התפתחותי אשר קיים ב 2% מהאוכלוסיה. אוטיזם הוא בעל רכיב גנטי ברור ויתכן כי מושפע גם מגורמים סביבתיים שונים. כיום משתמשים במונח "הפרעות הספקטרום האוטיסטי" והכוונה היא לקשיים בתקשורת החברתית ובאינטראקציה החברתית בדרגות חומרה שונות.
הספקטרום האוטיסטי מוגדר באופן הבא:
שונות חברתית-תקשורתית וחברתית-רגשית מובחנת הכוללת חלק מהמרכיבים הבאים:
- רגישות חושית
- קשיי תקשורת – מתקשים בהבנת כוונות ורגשות הזולת, שפת הגוף והבעות הפנים של סביבתם
- יכולת התמקדות יוצאת דופן
- תחומי עניין צרים וספציפיים
- העדפה לדברים מוכרים וצפויים – קושי להכיל שינויים
- התנהגויות חזרתיות ותנועות מוטוריות החוזרות על עצמן
כדי שאדם יאובחן כאוטיסט המרכיבים האלו צריכים להיות קיימים מילדות מוקדמת ולהגביל באופן משמעותי את היכולת לפעול באופן המצופה בקונטקסט התרבותי והחברתי
השונות בקרב אוטיסטים הובילה לכך שמסתכלים על האוטיזם כקשת. מאדם רגיל דרך אוטיסט בתפקוד גבוה ועד לאוטיזם בתפקוד נמוך. זוהי טעות. למעשה אוטיזם היא קטגוריה בפני עצמה אשר בבסיסה שינויים בהתפתחות המוח כבר ברחם ומתבטאים בהבדלים משמעותיים באופן העיבוד של קלט מוחי באיזורים שונים במוח. אין דבר כזה קצת אוטיסטי.
קווי דמיון בין אוטיזם לאדם רגיש מאוד
מכיוון שגם אוטיסטים וגם אנשים רגישים מאוד נופלים תחת הקטגוריה של שונות נוירולוגית ישנם קווי דימיון בין שתי התופעות.
רגישות לגירויים חיצוניים ופנימיים – רגישות חושית
גם רגישים וגם אוטיסטים סובלים מרגישות לגירויים חיצוניים ופנימים כמו לדוגמה רעשים חזקים ותווית של בגד שמגרדת ומציקה. גם רגישים וגם אוטיסטים יכולים להיות מוצפים מהמחשבות הרגשות והתחושות שלהם. התוצאה עלולה להתבטא בעייפות, השתבללות והתקפי חרדה במידה והאדם לא פיתל הרגלי התמודדות.
אמפתיה ואינטואיציה
בעבר נטען שאוטיסטים אינם מסוגלים לאמפתיה ואינטואיציה. אבל מחקרים עדכניים שאוטיסטים כן מסוגל להזדהות עמוקה עם בני אדם אחרים ואכפתיות באופן דומה לשאר בני האדם. יחד עם זאת היכולת להבין ולקרוא רמזים לא מילוליים לוקה בחסר.
השוני בין אוטיזם לאדם רגיש מאוד
ישנן מאפיינים של הספקטרום האוטיסטי שחסרים ברגישות גבוהה. המאפיינים האלו מתמקדים בשני תחומים עיקריים: תקשורת בין אישית והתנהגויות רפטטיביות
תקשורת בין אישית
אוטיסטים מתקשים בתקשורת חברתית. זה יכול להתבטא למשל בקושי לנהל שיחה או להתמודד עם כשלונות. הם עלולים להתקשות לחלוק את עולמם עם אחרים, לחלוק רגשות, להתחיל שיחה או לענות.
אוטיסטים מתקשים להבין סימנים לא מילוליים. שפת הגוף שלהם לא שונה ולא מתואמת וקשר העין אינו נורמטיבי. הם יתקשו להבין מחוות והבעות פנים
אוטיסטים מתקשים לפתח והבין מערכות יחסים. הם מתקשים להגיב בהתאם לנסיבות חברתיות שונות.
ברשימת התסמינים של אוטסיטים תמצאו: קושי ליצור קשר עין, חוסר בהבעה רגשית – אותה התגובה לאירוע משמח או עצוב, טון דיבור רובוטי ללא גוון, שימוש בשפה גבוהה לא מתואמת עם הסיטואציה. קושי ליזום שיחה וחוסר בשיפוט חברתי – יכולים לומר דברים שעלולים להתפרש כפוגענים. קושי ליצור חברויות.
אנשים רגישים בדרך כלל אינם סובלים מבעיות אלו. רוב האנשים הרגישים מסוגלים או לפחות אינם מתקשים באותה המידה ליצור קשר עם אנשים. רגישים הם בדרך כלל יצורים תקשורתיים ונהנים מתקשורת חברתית. הם מסוגלים ונהנים מחברויות אמיצות דברים שאוטיסטים מתקשים איתם.
התנהגויות רפטטיביות הרגלים וטקסים
מאפיין נוסף של הספקטרום האוטיסטי הוא הנטיה להתנהגויות רפטטיביות ותחומי עניין צרים כמו למשל:
- אוטיסטים לעתים מסגלים להם מגוון של התנהגויות רפטטיביות: למשל תנועות חוזרות אופייניות כמו נפנוף ידיים או שימוש חזרתי בחפצים מסוימים או חזרתיות מילולית (אקולליה) ועוד
- חוסר גמישות. אוטיסטים מתקשים לשנות דברים ומתעקשים על הרגלים ודפוסי פעולה טקסיים והם מתקשים להתמודד עם שינוי אפילו קטן של אותם ההרגלים. אותו אוכל. אותו דפוס חשיבה. אותה דרך לברך לשלום וכדומה
- מוקדי עניין מקובעים וצרים – בדרך כלל הדבר יוצא דופן בעוצמה ובמידת העניין
- רגישות יתר או תת רגישות לגירויים סנסורים. לפעמים נראה שהם אינם חשים כאב. מצד שני הם עלולים להתעסק זמן רב ובאופן יוצא דופן בלהריח דברים או לגעת בדברים
אנשים רגישים לרוב אינם נוקשים באותה המידה כמו אוטיסטים ויותר עמידים לשינוי.
רגישות גבוהה – קבוצת תקשורת בין אישית
אדם רגיש מאוד – מאפיינים מחקרים ותצפיות