מחקרים עדכניים על הקשר בין חרדה חברתית לזוגיות. הרצאתו של גל לזרוס דוקטורנט מהמעבדה לרגש ויחסים בין אישיים באוניברסיטת בר אילן מתוך כנס חרדה חברתית 2018 בחסות מים שקטים.
לחרדה חברתית השפעות נרחבות גם בזוגיות של קשרים מחייבים. חרדה חברתית עלולה להשפיע על אספקטים שונים: הימנעות, תמיכה חברתית, תלות, ביקורת ורגישות לביקורת, אינטימיות ותפיסה בין אישית.
להורדת ההרצאה: מחקרים עדכניים על הקשר בין חרדה חברתית לזוגיות
הימנעות
בשל חרדה מפני הערכה שלילית מצד בני זוגם אנשים חרדים חברתית נמנעים/ות מלשתף במגוון סוגיות הכוללות: קשיים יומיומיים, סוגיות אינטימיות, רגשות וקונפליקטים. התקשורת בין בני הזוג הופכת למצומצמת יותר.
האינטימיות עלולה להיפגע.
תמיכה החברתית בתוך הקשר עלולה להפוך לפחות זמינה ו/או פחות מותאמת.
תמיכה חברתית
תמיכה חברתית היא גורם משמעותי בהתמודדות עם מגוון של מצוקות. נהוג להבחין בין תפיסה של תמיכה כזמינה, לבין קבלת התמיכה בפועל. תפיסה של תמיכה כזמינה נמצאה כבעלת השפעה חיובית גדולה יותר.לעומתה, תמיכה שמתקבלת בפועל עלולה לפגוע בתחושות של עצמאות וקומפטנטיות. תמיכה "איכותית" היא זו הניתנת בתזמון ובצורה מתאימים ומאפשרת
הדדיות. תמיכה מעשית ותמיכה רגשית
נמצא כי אנשים חרדים חברתית מדווחים על פחות זמינות של תמיכה מצד בני זוגם. נשים חרדות חברתית אף מדווחות כי הן פחות מעוניינות בתמיכה, אם כי חוסר בתמיכה נמצא קשור לפחות שביעות רצון בקשר.
תלות
במבט ראשון, תלות עשויה להיראות כניגוד להימנעות, אבל ישנם ממצאים המעידים על סוגים שונים של חרדה חברתית – למשל, כזו המאופיינת בתלות לעומת כזו המאופיינת בהימנעות. בנוסף, ייתכנו תנודות משמעותיות בתוך אותו הקשר, ואז נראה הימנעות בזמנים ובהקשרים מסוימים ותלות בזמנים ובהקשרים אחרים.
ביקורת
ביקורת נתפסת היא גורם הפוגע בקשרים קרובים. אנשים חרדים חברתית נוטים לחשוש מהערכה ולחפש בסביבתם רמזים לכך שמתבצעת הערכה כזו. ישנם מחקרים המעידים על כך שגם בתוך קשרים זוגיים, אנשים עם חרדה חברתית חווים ביקורת רבה יותר מבני זוגם. אנשים חרדים חברתית עלולים להיות רגישים במיוחד לביקורת. נמצא כי נשים חרדות חברתית נטו להיות תגובתיות כלפי ביקורת של בני זוגן. נמצא כי אנשים חרדים חברתית נוטים להעביר ביקורת רבה יותר בתוך מערכות היחסים שלהם. התנהגות זו עשויה להתחזק בתגובה לרגשות שליליים
ו/או לתחושות של פגיעה בתוך הקשר.
אינטימיות
אנשים חרדים חברתית נוטים לחוות אינטימיות כמאיימת ולכן להימנע מליצור אותה גם בקשרים זוגיים. נמצא כי אנשים חרדים חברתית (בעיקר נשים) חשו פחות בנוח בנוגע למגע
פיזי עם בני זוגם. מות נמוכות של אינטימיות מסבירות את הקשר בין חרדה חברתית לבין רמות נמוכות של שביעות רצון בתוך הקשר
תפיסה בין אישית
אנשים חרדים חברתית נוטים לבצע הערכת יתר של הרגשות השליליים של בני זוגם. הערכת יתר שכזו עלולה להיות מיוחסת לקשר ולכן מאיימת. חרדים חברתית תפסו את בני זוגם כפחות נענים ואכפתיים והדבר יכול להסביר את חוסר שביעות הרצון מהקשר.