רוב האנשים נלחצים לעתים וחוששים מן המעמד בו יצטרכו לדבר מול קהל אך רמת החשש הינה סבירה, אינה מביאה להימנעות מדיבור מול קהל, ומתמתנת בעת המעמד. כאשר מדובר בחרדה של ממש ניתן לומר שמדובר בפחד קהל או פחד במה. פחד במה הוא מצב בו מישהו מפחד לעמוד במרכז תשומת הלב מול אנשים אחרים, כשכולם מסתכלים עליו.
מי שסובל מפחד קהל חש פחד משתק מן הרעיון בו יידרש לדבר מול קהל. זה לא חייב להיות בהכרח מול אולם או כיתה גדולה, לעיתים חרדת הבמה תהיה מורגשת גם מול קהל מצומצם של חמישה-שישה אנשים.
מה מציעות קבוצות מים שקטים להתגברות על פחד במה?
מים שקטים מציעה קבוצות שבועיות המאפשרות לאנשים להתנסות בעמידה מול קהל וללמוד איך להתמודד עם פחד קהל, בסביבה מוגנת ואינטימית כשהקהל מורכב מאנשים שמתמודדים גם הם עם פחד קהל.
המשתתפים נדרשים להגיב למה שקורה מעכשיו לעכשיו עם כמה שפחות אפשרות לחשוב ולנתח יותר מדי את הסיטואציה בה הם נמצאים. האלתור בשיחה מאפשר התמודדות עם פחד קהל משום שהוא מלמדת אנשים לסמוך על עצמם יותר ולהאמין שגם ללא התכוננות/שינון מקדים הם יצליחו לתפקד מול קהל בצורה טובה.
דרך השתתפות שבועית והדרגתית לאורך זמן ניתן להרגיש יותר בנוח בעמידה מול קהל בקבוצה, ועם הזמן תחושת הביטחון מתחילה להקרין גם החוצה על מצבים בחיים האישיים בהם צריך לעמוד מול קבוצת אנשים בעבודה/לימודים/משפחה וכדומה.
כיצד מתגברים על פחד במה בעזרת שילוב של תאטרון ואימפרוביזציה?
אנשים עם פחד קהל נוטים להתכונן הרבה מראש למצבים בהם הם נדרשים להופיע מול אנשים. התכוננות זו לרוב גורמת להם להופיע בצורה נוקשה ורובוטית עם הצמדות לטקסט שהוכן מראש, והם לא גמישים לשינויים מהסביבה שדורשים מהם להשתנות ולהתאים את עצמם.
בתרגילי התאטרון בקבוצה, אנשים לומדים לסמוך על עצמם יותר ולהגיב בצורה אינטואיטיבית למצבים חברתיים. התרגילים כוללים משחקי תפקידים, הרצאות על נושא אקראי וכדומה. כדי להגביר את הצורך לאלתר ולחשוב מחוץ לקופסה חלק מהתרגילים מבוצעים בג'יבריש/פנטומימה או ציור.
פורמט הקבוצה מתבסס על עקרונות בפסיכולוגיה ההתנהגותית קוגניטיבית (באנגלית-C.B.T). הבסיס של עקרונות אלה הוא שבמקרה שלאדם יש חרדה ממצב מסוים (למשל הופעה מול קהל) אזי ניתן בצורה הדרגתית לחשוף אותו לאותו מצב ממנו "הוא" מפחד, וליצור בהדרגה תחושת עמידות וסיבולת מול אותו מצב עד אשר הוא מרגיש שהחרדה איננה מהווה מכשול עבורו יותר.
כדי שהתהליך יהיה מוצלח, חשוב להקפיד על חשיפות הדרגתיות שמתחילות מדברים קלים יותר, עם רמת קושי שעולה בצורה מתונה.
כל שבוע יש בקבוצות תרגילים אחרים המתמקדים בקושי מסוים בפחד קהל, וסך הכל יש מאגר של מאות תרגילים שחלקם פותחו באופן מקורי על ידי צוות המנחים, וחלק הם תרגילים שעברו התאמה להתמקדות ספציפית בפחד קהל לאנשים עם חרדה חברתית.
המגוון הרחב של התרגילים מאפשר למשתתפים בכל שבוע לאמן שריר שונה בהופעה מול קהל. יש תרגילים שמתמקדים למשל על השתטות, הרצאה רצינית, סימולציה של ויכוח, שימוש בשפת גוף בלבד-פנטומימה, שימוש בדיבור בג'יבריש וכדומה.
לאורך זמן עם אימון מגוון השרירים השונים יחול שיפור משמעותי בהופעה כללית מול קהל, עם התחושה שלא משנה מה יקרה – תהיה למשתתף היכולת להגיב בצורה טבעית ומותאמת לסביבה.
כמה זמן לוקח עד שמרגישים שיפור והקלה בתחושת פחד הקהל?
ההשתתפות יכולה להיות בהתחלה קשה ומאיימת. האתגר העיקרי הוא לעבור את הפעמים הראשונות ולראות שזה משהו אפשרי. בדרך כלל יש שיפור מידי ברגע שמצליחים להופיע מול קהל. ככל שצוברים רצף של הופעות מול קהל, מתחזקת התחושה שניתן לעמוד מול קהל.
בכל תרגיל ניתן לראות שההתחלה היא לרוב קשה ולאחר כמה שניות/דקות עולה תחושת הביטחון שניתן להתגבר על המכשול והגוף מבין שהשד אינו נורא כמו שהיה נדמה וזה מתבטא בירידה בסממנים הפיזיולוגים של חרדה כמו רעד בקול/גמגום/הזעה/דופק מהיר וכדומה. באותה צורה גם בתמונה הכללית – המפגשים הראשונים לרוב קשים, ובהדרגה מרגישים יותר בנוח ככל שצוברים יותר חוויות חיוביות.
בדרך כלל במידה ומתמידים כל שבוע, כבר לאחר כמה חודשים ניתן להרגיש שינוי משמעותי בדרך בה עומדים מול קהל. אצל כל אחד זה תהליך שונה, יש כאלה שמרגישים התחלה של שינוי כבר אחרי מפגשים בודדים, ויש כאלה שלוקח זמן רב יותר עד שהם מראים שיפור משמעותי.
באופן כללי יש כמה שלבים של שיפור בעמידה מול קהל שמגיעים בגלים/שלבים. השלב הראשון מגיע יחסית הכי מהר, בו מרגישים הקלה והבנה שזה משהו שאפשר לעבור. במידה ומתמידים לאורך זמן, כל שבוע, אז אחרי כמה חודשים נוספים גם מגיע השלב השני בו לא רק שמצליחים לעבור את זה בשלום אלא שזה גם נהיה משהו שאפשר לעשות בהצלחה ואפילו ליהנות מזה תוך כדי, למרות תחושת החרדה שעדיין קיימת. בשלב השלישי שמגיע אחר כך – זה כבר לא מרגיש כמו משוחה כה גדולה, זה משהו שאפשר לעשות בלי להתכונן יותר מדי וגם ליהנות ממנו תוך כדי ולא לחוש חרדה חברתית ברמה משמעותית.
מהו הייחוד של שיטת ההתמודדות מול פחד במה במים שקטים?
מאגר התרגילים של מים שקטים הוא ייחודי בגודלו וברמת הגיוון שלו. כל מפגש מכיל כמה תרגילים שכל אחד מהם עובד על אספקט אחר בחרדת קהל. בשונה מקורסים קיימים המתמקדים רק בהרצאה רשמית מול קהל בצורה של מצגת פאוור פוינט וכדומה, או רק בתרגילי תאטרון (כמו קבוצות פסיכודרמה/פלייבק) פורמט קבוצות מים שקטים משלב מגוון של תרגילים מתוך חשיבה ממוקדת ומותאמת ספציפית לשיפור פחד קהל אצל אנשים עם חרדה חברתית.
אנחנו מאמינים שכדי להשתפר בהופעה מול קהל, צריך להרגיש יותר נוח ומשוחרר בהרבה תחומים במקביל. חשובה היכולת לדבר ברצינות יחד עם היכולת להגיב להפתעות מהסביבה ללא התכוננות מוקדמת ועם היכולת הכללית להרגיש נוח להשתטות וגם לטעות לפעמים.
ייחוד נוסף של קבוצות מים שקטים הוא שהן מאפשרות להתאמן על נושא של חרדת קהל מול אנשים החווים קשיים דומים. בהתחלה התרגילים הם לעיתים קשים ומאיימים, אך הידיעה שאתה מופיע מול קהל שדומה לך ומזדהה אתך עוזרת מאוד להרגיש נוח להיות עצמך ללא שיפוטיות שלילית מצד הקהל.
מהם השלבים בהתמודדות מול פחד קהל בקבוצות של מים שקטים ?
הקבוצות שמות דגש גדול על עניין ההדרגתיות בחשיפה להופעה מול קהל. המטרה היא שכל אחד יתקדם בקצב האישי שלו בהתאם לרמת החרדה האישית שלו. בכל מפגש התרגילים הראשונים מוגדרים כחימום והם קצרים, קלים ופחות אישיים.
לאחר מכן יש תרגילים יותר מורכבים וארוכים של אימפרוביזציה ועמידה מול קהל. השלב השלישי בתרגילים בכל מפגש הוא תרגול תרגילים ארוכים ומורכבים יותר בהם המשתתפים נדרשים לשחק סצנת תאטרון המבוססת לעיתים על סיפור אישי של אחד המשתתפים. סוג זה נקרא תאטרון פלייבק playback)) שמשמעותו באנגלית הוא שממחיזים בחזרה את הסיפור למי שסיפר אותו – play back. כך אותו אדם שסיפר את הסיפור יכול לשמוע כיצד החוויה האישית שלו מפורשת על ידי הסביבה ולקבל נקודת מבט אחרת על החוויה האישית שלו.
בהסתכלות מיקרו על כל תרגיל בפני עצמו, וגם במאקרו על כל התרגילים ההתחלה היא קשה ותקועה לפעמים, וחשוב להמשיך ולא להפסיק עד אשר באיזה שלב חוט המחשבה משתחרר, השרירים הנוקשים נרפים והתחושה הכללית משתפרת.
משתתף חדש בד"כ משתתף בהדרגה בתרגילים לפי הקצב האישי שלו. המטרה היא להיות יותר ויותר משוחרר בהדרגה ולהצליח לקחת יותר סיכון בלהיות כמה שיותר כנה ללא סינון ומחסומים, עם כמה שפחות מחשבות על איך זה ייתפס על ידי הסביבה ומה יהיו ההשלכות לעתיד.
היתרון בקבוצות הוא שהסיכון בהן הוא יחסית מינימלי כי הן אינטימיות, ומול אנשים שמתמודדים עם אותה בעיה, ואין לכך השפעה על החיים האישיים שלהם בחוץ. הקבוצות בנויות כך שיאפשרו למשתתפים לקחת יותר סיכון מבדרך כלל ולבחון את הגבולות האישיים שלהם בהופעה מול קהל.
למי מתאימה שיטת ההתמודדות מול פחד קהל במים שקטים?
הקבוצות מיועדות לכל האנשים אשר מתמודדים עם פחד קהל, ושהחרדה הזו מגבילה אותם ומונעת מהם להגיע ליעדים החשובים להם בחיים. יש הרבה דוגמאות ליעדים ספציפיים ואישיים בנושא פחד קהל , שיכולות להיות סיבה להצטרפות לקבוצות מים שקטים. דוגמה אחת היא אנשים אשר חרדת הקהל מונעת מהם להתקדם בעבודה בגלל חוסר יכולת לקחת תפקיד ניהולי/ייצוגי. אנשים שבגלל החרדה בחרו כיוון תעסוקתי שלא דורש עמידה מול קהל, והם מעוניינים להגדיל את חופש הבחירה התעסוקתית שלהם ושהחרדה לא תכתיב להם איזה מקצוע אפשרי עבורם.
דוגמא נוספת היא מתקשים לצלוח את הלימודים שלהם, במידה והם נדרשים להעביר פרזנטציות כתנאי לקבלת התואר/תעודה.
הקבוצות יכולות להתאים גם עבור אנשים אשר לפני כל הופעה מול קבוצת אנשים נוטים להתכונן זמן רב בבית ולשנן בדיוק מה הם הולכים להגיד והדבר גובה מהם משאבי אנרגיה/זמן רבים מדי. גם לקושי זה קבוצות מים שקטים יכולות לתת מענה.