כיום יש היצע גדול של סוגי טיפול לחרדה חברתית. איך בוחרים את סוג הטיפול הנכון עבורכם? המטרה של מאמר זה היא לעשות סדר בסוגי הטיפול האפשריים בחרדה חברתית. לזהות מהם הטיפולים המקובלים אותם כדאי שתנסו קודם ולנסות לענות על השאלה איזה סוג טיפול יכול להתאים דווקא עבורכם יותר מאשר לאחרים.
לפני שאתם בוחרים את סוג הטיפול לחרדה חברתית שמתאים לכם – כדאי לוודא שאכן אתם סובלים מחרדה חברתית.
האם אתם סובלים מחרדה חברתית?
אין טעות גדולה יותר מניסיון לטפל בבעיה מסוימת בכלי הלא נכון. אנשים לפעמים יכולים להגיד שהם סובלים מחרדה חברתית רק משום שהם חשים חרדה כשהם יוצאים מהבית או נכנסים לקניון. זו אינה חרדה חברתית. אנשים יכולים לומר שהם סובלים מחרדה חברתית משום שאינם נהנים להיות בחברת אנשים – זו אינה בהכרח חרדה חברתית. חשוב שנוכל לזהות חרדה חברתית. חרדה חברתית בבסיסה היא פחד מדחיה. האם אתם מפחדים מדחיה? האם הפחד הזה גורם לכם להימנע מלעשות דברים שאחרת הייתם עושים? אלו השאלות הבסיסיות שעליכם לשאול את עצמכם. כלי מקובל לאיבחון חרדה חברתית הוא מבחן לייבוביץ באמצעותו תוכלו לקבל מושג טוב האם אתם סובלים מחרדה חברתית. אם אינכם בטוחים שאכן אתם סובלים מחרדה חברתית, התייעצו עם פסיכיאטר – בקשו אבחנה. על תבזבזו זמן בטיפול בבעיה שאין לכם.
תכניות עזרה עצמית לטיפול להתמודדות עם חרדה חברתית
אם אתם סובלים מחרדה חברתית קלה – אם תופעות של חרדה חברתית לא מפריעות לכם ביום יום ולא גורמות לכם להימנע מיותר מידי דברים – תוכלו בשלב ראשון לנסות טיפול עצמי ולהשתמש בספר עזרה עצמית כדוגמת – איך הביישן למד. תוכלו גם להשתמש באחת מתוכניות העזרה עצמית לחרדה חברתית המתוארות כאן אצלנו באתר. תוכניות אלה ילמדו אתכם את עקרונות הטיפול הקוגניטיב התנהגותי בחרדה חברתית ויעניקו לכם כלים חשובים להתמודדות עם חרדה חברתית. תוכניות עזרה עצמית דורשות מוטיבציה גבוהה והתמדה. אם אתם מוצאים שהדברים רלוונטיים עבורכם אבל מתקשים להתמיד או שהרעיונות לא ברורים תוכלו לנסות טיפול פרטני או קבוצתי. המטפל יסייע לכם לגעת גם בנקודות קשות שלבד ייתכן שיהיה לכם קשה לגעת בהן.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי לטיפול בחרדה חברתית
טיפול קוגניטיבי התנהגותי או CBT נמצא יעיל לטיפול בחרדה חברתית. ההבנה המוסכמת היא שחרדה חברתית מתבטאת בשורה של רגשות מחשבות אמונות והתנהגויות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי מנסה לזהות את החשיבה השלילית ולשנות אותה לחשיבה מסתגלת יותר שתעזור לכם לחוש פחות חרדים בסיטואציות מעוררות חרדה. הטיפול ינסה גם לשנות אמונות יסוד הגורמות למחשבות. הרגל השניה והחשובה של טיפול CBT היא החשיפה – הצד ההתנהגותי. כל טיפול CBT ראוי לשמו חייב לכלול מרכיב של חשיפה והתמודדות עם הפחד. למעשה זהו המרכיב האפקטיבי בטיפול. הצד של שינוי החשיבה – הקוגניציה – הוא גורם תומך – גורם מכין – אבל רק חשיפה מאפשרת שינוי של הרגש השלילי ובסופו של דבר גם של החשיבה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול קצר מועד ואינו צריך להתארך מעבר למספר חודשים.
פסיכולוגים קליניים ומטפלים מוכרים על ידי המדינה בדרך כלל יודעים לטפל שיטות קוגניטיביות התנהגותיות לאחר שעברו הכשרה לטיפול ב CBT – העדיפו מטפל מוכר על ידי איט"ה (הארגון הישראלי לטיפול קוגניטיבי התנהגותי). לעיתים קרובות תשמעו מטפלים מספרים שהם ״עושים שימוש בכלים קוגניטיבים התנהגותיים על פי הצורך״ – הבעיה היא שבדרך כלל המשמעות של האמירה הזו היא שהם לא ישימו מספיק דגש על הצד ההתנהגותי – החשיפה – וזהו המפתח לטיפול אפקטיבי. נתקלתי בלא מעט משתתפים בקבוצות שלנו שסיפרו לי שעברו טיפול קוגניטיבי התנהגותי אבל בשיחה מעמיקה יותר התברר שהטיפול לא כלל מרכיב של חשיפה – אי אפשר להתגבר על חרדה חברתית ללא חשיפה.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי קבוצתי בחרדה חברתית – חשוב לדעת, טיפול CBT פרטני נמצא יעיל מחקרית לטיפול בחרדה חברתית לא פחות מטיפול קבוצתי. היתרון של טיפול קבוצתי הוא בעלות ובכך שהוא מספק אפשרויות חשיפה בתוך הקבוצה עצמה. טיפול CBT קבוצתי תוכלו בדרך כלל למצוא במוסדות גדולים כמו אוניברסיטאות או בתי חולים. אלו יממשו פרוטוקול טיפול קבוצתי. ומנחי הקבוצה יהיו פסיכולוגים קליניים.
קבוצתי או פרטני? לחלק מהסובלים מחרדה חברתית טיפול קבוצתי עלול להיות מציף וקשה מלהכיל – אם החרדה החברתית שלכם לא מאפשרת לכם להשתתף בקבוצה של 8 יד 10 אנשים העדיפו טיפול פרטני.
חיסרון של טיפול CBT הוא הנוקשות שלו – מדובר בטכניקה פורמלית – צריך למלא טפסים – צריך לצאת למשימות חשיפה. אופי הטיפול עלול לגרום לכם לחוש שהמטפל לא רואה אתכם או שהוא "קר". אתם עלולים לחוש חרדה חברתית מול המטפל עצמו דבר שיפריע לטיפול.
לטיפול מוצלח דרושה מוטיבציה גבוהה של המטופל. טיפולים כאלה נוטים להיכשל משום שהמטופל חסר את המוטיבציה הדרושה על מנת לעמוד בדרישות הטיפול. טיפול CBT ידרוש מכם להתמודד עם הפחדים שלכם וזה לא נעים וקשה. כמו כן ייתכן שתתקשו לייצר הזדמנויות חשיפה שיפעילו את החרדה.
הבנה של עקרונות הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי היא צעד ראשון והכרחי להתגברות על חרדה חברתית. יחד עם זאת CBT לא מתאים לכל אחד ולא כל אחד מתחבר לצורת העבודה הטכנית וכמעט מדעית שלו. אם זו אינה כוס התה שלכם נסו טיפול אחר.
טיפול תרופתי בחרדה חברתית
טיפול תרופתי בחרדה חברתית ניתן על ידי פסיכיאטר – הטיפול הנפוץ בחרדה חברתית הוא טיפול בתרופות נוגדות דיכאון ממשפחת ה SSRI או SNRI – מדובר במשפחת התרופות הרכה והנפוצה ביותר. תרופות ספציפיות שייתכן שתתקלו בהן הן: פארוקסטין (סרוקסט) לוסטרל (זולופט, סרטראלין), ואפקסור. אך ייתכנו תרופות אחרות על פי שיקול דעתו של הפסיכיאטר.
תופעות הלוואי הן קטנות באופן יחסי. על פי הספרות שילוב של טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי נותן את התוצאות הטובות ביותר. טיפול תרופתי מאפשר מצע רגשי שקט יותר שיכול להעניק לכם את הכוחות הנדרשים לטיפול פסיכולוגי מיטבי.
דעה אישית: מהיכרותי האישית בדרך כלל תוצאות טיפול תרופתי אינן ברורת ואינן משנות עולם אבל במקרים מסוימים כן. לכן עצתי היא כן לנסות טיפול תרופתי אבל לא להמשיך להתעקש אם לאחר שלושה חודשים אין הבדל משמעותי. לדעתי אין טעם לטפל בחרדה חברתית בתרופות בלבד – השינוי צריך להיות בהתנהגות ובמחשבה ולכן נדרש טיפול פסיכולוגי – שילוב של טיפול תרופתי וטיפול CBT נותן את התוצאות הטובות ביותר.
טיפול פסיכולוגי דינמי
טיפול פסיכולוגי דינמי נמצא יעיל אף הוא לטיפול בחרדה חברתית. טיפול זה הוא הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי. הטיפול שאנחנו מדמיינים כשאנחנו חושבים על טיפול פסיכולוגי. גם בתוך הטיפול הדינמי ישנן גישות שונות אבל בהשוואת לטיפול קוגניטיבי התנהגותי מדובר בטיפול שפחות מתמקד בבעיה ויותר באדם. זהו טיפול שיהיה יותר רגשי ויותר עוטף. פסיכולוגים בטיפול דינמי לא יתעניינו בכותרת חרדה חברתית – אלא יתמקדו במתן כוחות ותובנות. טיפול כזה לא יכלול מרכיבים של חשיפה. אם חרדה חברתית אינה הבעיה היחידה שאתם סובלים ממנה אלא סימפטום נוסף – סוג טיפול זה יכול להיות נכון יותר עבורכם. המטרה של טיפול כזה היא לאפשר לכם להגיע למקום שלם יותר עם עצמכם ולרפא את הכאבים והקונפליקטים הפנימיים שאתם נאבקים איתם. זוהי הסתכלות שונה ויותר הוליסטית על נפש האדם. כפי שציינתי מטפלים שונים יכולים לשלב לתוך הטיפול הזה אלמנטים של טיפול קוגניטיבי התנהגותי.
בחירת המטפל
הסוגיה של בחירת מטפל הוא נושא רחב. מחקרים שונים הראו שהצלחת הטיפול תלויה יותר בהתאמה למטפל מאשר בסוג הטיפול. עליכם למצוא את האדם הנכון שמשהו בתחושת הבטן שלכם אומר לכם זה המטפל שלי – אני סומך עליו אני מתחבר אליו – זה האדם שאני יכול לדבר איתו ושיוכל להבין אותי. לאחר שבחרתם את סוג הטיפול הנכון עבורכם מומלץ לשוחח עם מספר מטפלים ולבחור לאו את זה שיותר ידוע או זה שיש לו יותר תעודות או את זה שממש עזר לבת של חברה של דודה שלכם. לכו על אותו אחד שנוצר איתו קשר אנושי ורגשי. חישבו עם מי יהיה לכם יותר נוח גבר או אישה – או שאולי לא משנה לכם.
קבוצת חרדה חברתית
קבוצת חרדה חברתית היא קבוצת חשיפה ותמיכה לאנשים עם חרדה חברתית. היא נשענת על עקרונות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי אבל זה אינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי. היות וחשיפה היא מרכיב הכרחי בהתגברות על חרדה חברתית – קבוצה מאפשרת חשיפה. אם החרדה שלכם מתעוררת בהקשרים חברתיים של קבוצות. אם אתם מרגישים לא משוחררים עם אנשים שווים לכם בעבודה בלימודים ובמסגרות שונות. קבוצת חרדה חברתית תפגיש אתכם עם סיטואציות דומות ותרגיל אתכם להיות פתוחים יותר ויותר מיומנים בהבעת רגשות. תוכלו לשתף וללמוד משאר חברי הקבוצה. מנחי הקבוצה של מים שקטים הם מנחים מקצועיים ובעלי ניסיון בהנחיית קבוצות חרדה חברתית. חשוב לברר ולדעת מה הניסיון והידע של המנחים בקבוצות אחרות שגם מכונות קבוצות חרדה חברתית. אם החרדה החברתית שלכם מתעוררת בעיקר במצבים אינטימיים (אחד על אחד) או מול דמויות סמכות יתכן שהקבוצה תהיה פחות יעילה עבורכם – אמנם תוכלו להפיק ערך משיתוף עם שאר חברי הקבוצה ומקבלה של זוויות הסתכלות נוספות על הבעיות שלכם – אבל הקבוצה לא תעורר חרדה וחלק מהיתרונות של ההשתתפות בקבוצה לא יהיו רלוונטיים עבורכם. בחלק מהקבוצות יש גם מרכיב של תרגול דיבור מול קהל ושימוש באלמנטים של תיאטרון ואימפרוביזציה. קראו עוד: איך קבוצת יחסים בין אישיים מסייעת להתגברות על חרדה חברתית
שיטות וכלים נוספים
טיפול בחרדה חברתית באמצעות EMDR
שיטת EMDR – EMDR היא שיטת טיפול מבוססת לטיפול בטראומה. מטפלי EMDR הם פסיכולוגים קליניים שעברו הסמכה לטיפול ב EMDR. אם החרדה חברתית שלכם נולדה כתוצאה מטראומה – כמו למשל חרם בבית הספר. יתכן ש EMDR תוכל לעזור לכם. קראו עוד על טיפול בחרדה חברתית באמצעות EMDR