עוד תוצאות

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

טיפול בגישת אקט (ACT) ורגישות גבוהה

אקט (ACTׁׂׂׂׂ) היא גישה טיפולית מודרנית המשלבת אלמנטים מעולם הפסיכולוגיה הקוגניטיבית וההתנהגותית עם עקרונות מתוך מדיטציה ומיינדפולנס. מטרתה המרכזית אינה לשנות את הרגשות והמחשבות, אלא לשנות את היחס שלנו אליהן. במקום להילחם במחשבות ורגשות שליליים, ACT מלמדת אותנו לקבל אותן כפי שהן, להיות במגע עמן ולפעול בהתאם לערכים החשובים לנו.

אקט (ACTׂׂ) היא גישת טיפולית הנכללת בגישות הגל השלישי של ה-CBT. מייסד השיטה הוא הפסיכולוג ד"ר סטיבן הייז Hayes Steven. הוא פיתח את אקט בשנות ה-80 וראשי התיבות הן:

A – acceptance

C – commitment

T – therapy

 

בסיס הגישה היא קבלה של מה שאין ביכולתנו לשנות, קבלה של הסבל האנושי כעובדה קיומית, ומחויבות לפעולה לשינוי למען מה שביכולתנו לשנות ומה שחשוב לנו. באקט מהות הטיפול היא לעזור למטופל לנוע לקראת חיים עשירים ובעלי משמעות, תוך קבלת הכאב הבלתי נמנע שמתלווה אליהם. בטיפול בגישת אקט נרצה לעבוד על מעבר מנוקשות פסיכולוגית לגמישות פסיכולוגית. מתוך הנחה שגמישות פסיכולוגית היא זו המאפשרת לנו חיים מלאי רווחה ומשמעות.

 

רגישות גבוהה (HSPׂ) הינה תכונה מולדת, היא מבנה של מערכת העצבים, כלומר משהו שאין ביכולתנו לשנות, מה שכן ניתן לשינוי הוא האופן בו אנו תופסים או מתנהלים עם הרגישות. לכן גישת אקט מאוד מתאימה לאנשים רגישים מאוד. באמצעות השיטה נסתכל על האדם הרגיש לא כעל מישהו שצריך לתקן ולהתאים אותו לסביבה, אלא על קבלה של הרגישות לצד פעולות אקטיביות שמכוונות את האדם הרגיש לחיים מלאי משמעות וסיפוק על פי הערכים החשובים לו. כלומר לצד קבלת החוויה הפנימית שלנו, ננסה לבחור בפעולות שמקרבות אותנו לחיים שהיינו רוצים לחיות ולהרחיב את הגמישות הפסיכולוגית שלנו. 

 

כאמור רגישות גבוהה הינה תכונה מולדת שלא ניתן לשנותה. הניסיון להיאבק בה, לרצות להפוך להיות מישהו אחר, או לחילופין לרצות לשנות את העולם שיהיה יותר רגיש כלפיי כל אלה מייצרים סבל מיותר. לדוגמא איני יכולה לשנות את זה שיש לי רגישות לרעשים, אך לפי גישת אקט אני יכולה לעשות פעולה מחוייבת שתתמוך בי כמו למשל לבחור לגור במקום שקט. תהליך הקבלה כרוך כמובן בתהליך מסוים של אבל על מה שכבר לא יהיה לי או מי שאני לא אהיה אבל הוא משמעותי וחשוב על מנת לכוון את עצמי לממש את הפוטנציאל שבי ולפעול על פי הערכים שלי. 

 

אם כך לפי גישת אקט נעבוד קודם על קבלה של המצב, קבלה של הכאב ואי הנוחות הכרוכה ברגישות, ונאפשר לעצמנו להיות במגע עם תהליך של אבל/עצב/כעס על מי שכבר לא אהיה. לדוגמא, מטופלת שהבינה שלא מתאים לה לעבוד בעולם ההייטק בגלל אופי העבודה שם למרות ששם מרוויחים הרבה כסף. המטופלת הייתה צריכה להתאבל על מה שכבר לא תהיה, על חלום שהיה לה במקום להיות במאבק יום יומי בסביבת עבודה שלא מתאימה לה. רק אחרי שהסכימה לקבל ולהיות במגע עם התחושות יכלה לחשוב על שינוי כיוון ולאפשר לעצמה דרך חדשה המתאימה ונכונה לה יותר.  זו הבנה חשובה כדי להפסיק להיאבק ולסבול.  מה שיפה באקט זה שהתהליך לא נגמר רק בקבלה, אלא ישנה תנועה בין קבלה לפעולה. כלומר עכשיו כשהבנתי מי אני ומה המגבלות שלי, נשאלת השאלה מה אני עושה שיהיה יעיל עבורי כדי לפעול בחיי על פי הערכים שלי ועל פי מה שחשוב לי?  זוהי לא גישה חסרת אונים אלא גישה שמוצאת את האיזון בין הדברים שביכולתי לשנות ולבין הדברים שעליי לקבל. 

 

טיפול בגישת אקט מורכב מ-6 תהליכי ליבה המודגמים על ידי משושה הנוקשות ומשושה הגמישות:

 

ששת תהליכי הליבה הם אלה המאפשרים את המעבר מנוקשות פסיכולוגית לגמישות פסיכולוגית שהזכרנו קודם. את התהליכים נלמד בתוך הטיפול באמצעות מטאפורות, תרגילים ותוך כדי השיח הטיפולי. הטיפול באקט הוא לא טיפול פרוטוקולי של התחלה אמצע וסוף אלא תנועה דינמית בין ששת תהליכי הליבה בהתאם לכל מטופל. 

לסיכום בטיפול בגישת אקט ברגישות גבוהה נעבור תהליך משולב והוליסטי. נמצא את הדרך לקבל ולהתמודד עם הרגישות, נלמד להיות במגע עם חוויות החיים על כל מה שהן מביאות, לפתח חוסן וגמישות שתאפשר לאדם הרגיש להשיג את מה שחשוב לו בחייו לצד הרגישות ומתוך קבלה והתמסרות אליה. 

 

כותבת המאמר נועם באומגרטן עו"ס בעלת תואר שני עם התמחות בתחום הבריאות, טיפול בחרדה וברגישות גבוהה

 

ליצירת קשר

ובדיקת התאמה לקבוצה

* למי שפונה עבור אדם אחר, למי שמקבל תמיכה מביטוח לאומי על רקע נפשי ולבעלי לקות תקשורת (ASD) אנא לחצו כאן לעוד אפשרויות >>