עוד תוצאות

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

קשיים ומכשולים בדרך לפיתוח חמלה עצמית

אם קל היה לפתח חמלה עצמית אז קריאה ברפרוף של יחידה 1 – מהי חמלה עצמית – היתה מספיקה על מנת לפתח חמלה עצמית. מסתבר שלנהוג בעצמנו בטוב לב והבנה זו משימה קשה יותר מכפי שהיינו מצפים. מי שמבקש ללמוד כיצד לנהוג בעצמו בחמלה עלול להיתקל בהתנגדות פנימית בלתי צפויה. לפני שנלמד כיצד לפתח חמלה עצמית ראשית נכיר את המכשולים השכיחים לפיתוח חמלה ונבדוק האם מכשולים אלו תקפים עבורנו. נטפל בהתנגדות הפנימית שלנו לחמלה עצמית על מנת שלא תפריע לנו בהמשך. אם יתברר לכם שאין לכם התנגדות פנימית לחמלה עצמית – מה טוב – תוכלו להמשיך בידיעה שאתם מתחילים את המסע שלכם מנקודת פתיחה טובה.

ביחידה זו נטפל בשני מכשולים לפיתוח חמלה עצמית שרוב האנשים אינם מודעים אליהם. מכשולים אלו קשורים לאמונות שאנו אוחזים בהן לגבי ביקורת עצמית וחמלה עצמית.

 

אמונות חיוביות לגבי ביקורת עצמית

"אני כזה אידיוט, אני לא מאמין שעשיתי את זה, אני חסר תועלת, אני מוכרח להשתפר, אנשים אחרים לא עושים כאלה שטויות, אני לא מספיק זהיר, אני כישלון וזה מגיע לי".

 

האם אתם נוהגים לדבר אל עצמכם בדרך כזו? האם סגנון דיבור זה נשמע לכם מוכר? כשאנחנו קוראים את המילים האלו – חוסר התועלת והנזק הכרוכים בסוג זה של דיבור עצמי נראים מובנים מאליו. אבל למרות זאת, לפעמים אנחנו לא מודעים לכך שיש לנו יותר מדעה אחת ביחס לסוג זה של ביקורת עצמית. למרות שאנחנו מבינים שביקורת עצמית יכולה לגרום לנזק – במקום כלשהו אנחנו עדיין מאמינים שיש לה יתרונות ולא ממהרים לוותר עליה. 

 

נסו לשאול את עצמכם את השאלות הבאות כדי לבחון האם אתם מאמינים שיש לביקורת עצמית יתרונות:

  • מדוע אני חושב/ת באופן ביקורתי?
  • למה אני מדבר/ת אל עצמי בנימה ביקורתית?
  • מה היא המטרה של הביקורתיות?
  • מה הביקורתיות שלי מנסה להשיג?
  • כיצד הביקורתיות שלי מנסה להגן עלי?
  • אם לא הייתי ביקורתי/ת מה היה קורה? אלו דברים שליליים הביקורת העצמית מונעת?

 

אנחנו לא עושים דברים סתם. ביקורת עצמית בדרך כלל משמשת אותנו על מנת להשיג שתי מטרות:

  1. להשתפר. ביקורת עצמית היא ניסיון לתקן דבר מה. זהו אמצעי המאפשר לנו לזהות חולשות ולתקן אותן. אפשר להסתכל על ביקורת עצמית כדרך לשפר את עצמנו , לדחוף את עצמנו קדימה, להיות חזקים יותר, לעצור טעויות ולזהות שגיאות  . ביקורת עצמית יכולה לשמור עלינו צנועים ומודעים למצבינו.
  2. ענישה. יש מי שעבורו ביקורת עצמית היא היא צורה של ענישה עצמית. יש אנשים שמרגישים שהם עשו משהו רע או שהם עצמם רעים ועל מנת שיוכלו למחול לעצמם הם מבקשים סוג כלשהו של עונש.

 

דעות חיוביות שכיחות בנוגע לביקורת עצמית יכולות להיות:

  • ביקורת נותנות לי מוטיבציה להשתנות
  • ביקורת עוזרת לי לעשות דברים
  • ביקורת מחזקת ומחשלת אותי 
  • ביקורת גורמת לי להתאמץ ולהשיג יותר
  • ביקורת מאפשרת לי להיות אדם טוב יותר

 

אם אתם מאמינים שיש לביקורת עצמית יש יתרונות – השלימו את המשפט הבא:

ביקורת עצמית עוזרת לי משום ש …

_____________________________________________________

_____________________________________________________

_____________________________________________________

 

בשלב הבא נבדוק האם האמונות החיוביות שלכם בקשר ליתרונות של ביקורת עצמית באמת נכונות, אבל לפני כן כתבו עד כמה אתם מאמינים שיש לביקורת עצמית יש יתרונות (בין 0 ל 100).

 

עד כמה אתם מאמינים שיש תועלת בביקורת עצמית? ___

 

אם אתם מאמינים כי ביקורת עצמית היא חיובית תתקשו לוותר עליה ולאמץ חמלה עצמית. מדוע שתוותרו על דבר שאתם מאמינים שהוא טוב? במקום לקבל הרעיון שיש בביקורת עצמית תועלת – ננסה לאתגר את הרעיון הזה להתווכח איתו ולבדוק האם הוא באמת נכון. נבדוק את האמונות שיש לכם בנוגע ליתרונות של ביקורת עצמית – ננסה להעריך עד כמה הן מדויקות ואם יש לכם הוכחות ראויות באמצעותן אתם מבססים את האמונות שלכם. אנחנו נפעל כמו בלשים – נחפש הוכחות לכך שביקורת עצמית באמת מועילה לכם.

 

בדיקה מחדש של האמונות החיוביות שלנו בנוגע לביקורת עצמית

להלן רשימה של שאלות שיסייעו לכם לערער על נכונותן של אמונות חיוביות בהן אתם מחזיקים בנוגע ליתרונות של ביקורת עצמית. מצורפת גם דוגמה שתעזור לכם להבין כיצד להשתמש בשאלות על מנת לבדוק את האמונות שלכם ובהמשך גם תוכלו למצוא דף עזר בו תוכלו להשתמש כדי ליישם את מה שלמדתם. 

 

הוכחות בעד

 

מה גורם לכם לחשוב שיש תועלת בביקורת עצמית?

אלו הוכחות יש לכם התומכות באמונה זו?

האם תוכלו לתאר באופן מדויק כיצד ביקורת עצמית מסייעת לכם?

האם ההוכחה שיש לכם לכך שיש תועלת בביקורת עצמית היא טובה/אמינה?

האם יש דרך אחרת שאפשר להבין את ההוכחה שלכם?

 

הוכחות נגד

 

האם יש הוכחות הנוגדות את אמונתכם שיש תועלת בביקורת עצמית?

מה המטרה של ביקורת עצמית? האם ביקורת עצמית באמת משיגה את המטרה הזו?

האם אתם יכולים להשיג את המטרה הראשונית שלכם בלי להזדקק לביקורת עצמית? (אולי לעודד את עצמכם? או לנקוט בפעולה כלשהי?)

האם זו הביקורת העצמית שעוזרת לכם להשיג את המטרה שלכם או אולי משהו אחר? (אולי פעולה מסוימת?)

מהן התוצאות השליליות של ביקורת עצמית? איך ביקורת עצמית פוגעת בכם? איך זה מסתדר עם הרעיון שביקורת עצמית מסייעת לכם בדרך כלשהי?

אם יש תועלת בביקורת עצמית, האם הייתם  משתמשים בביקורת על מנת לעזור לחבר או ילד הנאבקים בבעיה מסוימת? אם לא, מדוע?

האם ביצעתם בעבר ניסיון על מנת להשוות את התוצאות של לנהוג ביקורת עצמית בעצמכם לעומת יחס מבין ואוהד (חומל) לעצמכם? אם לא עשיתם זאת, איך אתם יודעים שיש תועלת בביקורת עצמית?

 

דוגמא:

 

הוכחות בעד הוכחות נגד
ביקורת עצמית מעודדת אותי לפתור בעיות שאני מזהה בעצמי

ביקורת עצמית מאפשרת לי להיות בשליטה ולעשות דברים כמו שצריך

אבל ביקורת עצמית פוגעת במוטיבציה שלי ואז אני מרגיש שאני לא מסוגל לעשות דברים ולכן איני מרגיש בשליטה

יתכן שאני יכול לעודד את עצמי ואז עדיין לטפל בבעיות ולגרום לדברים להיעשות כראוי

זו לא הביקורת העצמית שעוזרת לי, אלא העובדה שאני עושה משהו. אפשר לעשות דבר מה גם בלי ביקורת עצמית

ביקורת עצמית מדכאת אותי, גורמת לי לחרדה ומשתקת אותי. דבר זה עומד בסתירה גמורה עם הרעיון שביקורת עצמית מסייעת לי. 

אני מאמין שביקורת אינה דרך יעילה לעזור לחבר או ילד עם בעיה שהם מתמודדים איתה. 

מעולם לא השוויתי ביקורת עצמית לגישה אוהדת לעצמי כדי לבדוק איזו דרך אפקטיבית יותר 

 

דף עבודה – בדיקה מחדש של האמונות החיוביות שלנו בנוגע לביקורת עצמית

 

אמונה: יש תועלת בביקורת שלילית 
אמונות בעד אמונות נגד

 

תרגיל נוסף אותו תוכלו לבצע על מנת לאתגר אמונות חיוביות בנוגע לתועלת של ביקורת עצמית הוא כדלקמן:

נסו לחשוב על נושא כלשהו שבדרך כלל אתם מבקרים את עצמכם בעטיו (לדוגמה: כישורים חברתיים, יכולת בעבודה, הרגלי למידה, מראה וכדומה). השתמשו בעמודה הראשונה בטבלה למטה על מנת לרשום מה אתם בדרך כלל אומרים לעצמכם – רשמו את סוג הדברים שבדרך כלל חולפים לכם בראש בנוגע לנושא שבחרתם. שימו לב גם לצורה שבה אתם מדברים אל עצמכם – מהי נימת הדיבור שבה אתם משתמשים?

 

בעמודה השניה דמיינו שזה לא אתם אלא חבר קרוב ויקר שמתמודד עם בעיה דומה. כעת רשמו מה הייתם אומרים לו ושוב, שימו לב כיצד הייתם אומרים לו את זה – באיזה טון דיבור הייתם משתמשים?

 

בעמודה השלישית דמיינו שלא מדובר בכם אלא בילד שמתמודד עם בעיה דומה. רשמו מה הייתם אומרים לו ושימו לב מהו טון דיבור בו הייתם משתמשים כדי לומר לו את זה.

 

אני חבר ילד
הייתי אומר: הייתי אומר: הייתי אומר:
טון הדיבור: טון הדיבור: טון הדיבור:

 

האם שמתם לב למשהו? אם הדרך בה אתם מדברים לעצמכם שונה מהותית מהדרך בה אתם מדברים לחבר או לילד, חשבו מדוע אתם עושים את זה וחשבו מה זה אומר לגבי היעילות של ביקורת עצמית.  

 

אמונות שליליות בנוגע לחמלה עצמית

נניח שהשתכנעתם שאין תועלת בביקורת עצמית והחלטתם לוותר על ביקורת עצמית וללכת בדרך החמלה. יתכן שכעת החשש שלכם יהיה מתוצאות שליליות של חמלה עצמית. יש מי שחושבים שחמלה עצמית גורמת לעצלנות, פינוק, חוסר משמעת וחוסר שליטה. אנשים לפעמים חוששים שחמלה עצמית תגרום להם להיות אדישים ולא יוכלו להשיג דבר, שהם ישקעו בקיפאון, יעשו טעויות ולא יוכלו להתקדם בחייהם. 

 

אנשים לא תמיד מבינים את המשמעות העמוקה של חמלה עצמית. לפעמים אנשים מזהים חמלה עצמית כחולשה ויש מי שמזהה חמלה עצמית כרחמים עצמיים וחוסר מוכנות לקחת אחריות על חייך.

 

נסו לסכם מהן האמונות השליליות ששי לכם בנוגע לחמלה עצמית באמצעות המשפט הבא:

החסרונות של חמלה עצמית הן: 

_____________________________________________________

_____________________________________________________

 

בדיוק כמו שבדקנו את מידת האמונה שלכם ביתרונות של ביקורת עצמית כעת אנחנו רוצים לדעת עד כמה אתם מאמינים בחסרונות של חמלה עצמית.

רשמו עד כמה את מאמינים שחמלה עצמית היא חסרת תועלת (0-100): ____

על מנת לתקן אמונות שליליות שיש לכם בנוגע לחוסר התועלת של חמלה עצמית, נחזור להגדה של חמלה עצמית. דרך טובה להבין מהי חמלה עצמית היא לחשוב על אנשים שאתם מחשיבים אותם כאנשים שיש בהם חמלה כלפי אחרים. 

 

נסחו רשימה של אנשים שהייתם מגדירים אותם כאנשים שיש בהם חמלה. ברשימה תוכלו לרשום אנשים מפורסמים, דמויות היסטוריות או אנשים ידועים אחרים. תוכלו לרשום אנשים שפגשתם בעצמכם או זרים שהתרשמתם מסיפור חייהם. קחו לעצמכם דקה וכתבו רשימה של אנשים שאתם מייחסים להם חמלה. אם קשה לכם למצוא דמויות כאלה, חפשו פעולות של חמלה בחיי היום יום – מעשים של חסד שהבחנתם בהם בחייכם שלכם או שאולי ראיתם בטלוויזיה או קראתם בעיתון.  

 

אנשים שיש בהם חמלה: 

__________________________________

__________________________________

__________________________________

 

כעת רשמו מהן התכונות המאפיינות אנשים כאלו. תכונות שגרמו לכם להאמין שאלו אנשים המתנהגים בחמלה.

 

תכונות של אנשים חומלים:

 

_________________________________

_________________________________

_________________________________

 

קראו את התכונות שאתם מקשרים לחמלה – איך תכונות אלו מתקשרות עם התכונות השליליות שהוזכרו קודם: עצלות, פינוק, חוסר משמעת, רחמים עצמיים, חוסר הישגיות?

 

אנחנו מאמינים שרשימת התכונות שרשמתם שונה מאוד ואפילו הופכית – אלו התכונות של חמלה אמיתית. חמלה אמיתית מקושרת לתכונות כמו: נדיבות, תמיכה, חום, דאגה, חוסר שיפוטיות, קבלה, רוחב לב, עוצמה, יציבות, ידע, הבנה, תובנה, עמידות וכדומה.

 

חמלה עצמית מול ביקורת עצמית

עד כה בחנו אמונות חיוביות בנוגע ליתרונות של ביקורת עצמית ואמונות שליליות בנוגע לחסרונות של חמלה עצמית. אך הדרך הטובה ביותר על מנת לברר האם ביקורת עצמית מקדמת אותנו ואילו חמלה עצמית מעכבת היא לערוך ניסוי.

 

במידה ואתם מאמינים ביתרונותיה של ביקורת עצמית ו/או חסרונותיה של חמלה עצמית עליכם לערוך השוואה ולבדוק – מה קורה כאשר אתם מבקרים את עצמכם ולעומת זאת מה קורה כאשר אתם נוהגים בחמלה כלפי עצמכם. ניסוי שכזה יאפשר לכם להעריך איזו גישה טובה יותר. איזו גישה מקדמת אתכם ואיזו גישה בולמת אתכם.

 

בניסוי המתואר לפניכם נחליף גישה בכל יום בשבוע. נשתמש בחמלה עצמית ביום אחד וביום העוקב נשתמש בביקורת עצמית:

 

היום החומל: ביום הראשון, הניחו לביקורת העצמית ושימו אותה בצד (כמיטב יכולתכם) – שמרו את הביקורת העצמית ליום הבא. ביום החומל דברו אל עצמכם כפי שהייתם מדברים לאדם יקר לליבכם. שימו לב, אנחנו לא מבקשים מכם להיות  להיות חיוביים באופן לא מציאותי (למשל "הכל יהיה טוב") או לשבח את עצמכם באופן חסר פרופורציות ("אני גדול") – מה שאנחנו מבקשים זה להיות נדיבים ומעודדים גם בתוכן וגם בנימה. בהתחלה, יתכן שזה יהיה קשה עבורכם ויתכן שתחושו זרות – עשו כמיטב יכולתכם. ככל שתתקדמו ביחידות העבודה המתוארות במדריך זה תלמדו את שפת החמלה והיא תחוש לכם יותר טבעית. 

היו ברורים לגבי מה תאמרו לעצמכם ביום החומל ודעו מהי נימת הדיבור בה תשתמשו (למשל: אני אגיד דברים כמו: ״אני יודע שזה באמת לא קל, כולם מתקשים בכך, עשה כמיטב יכולתך״. אני אגיד זאת בנימה מבינה ואוהדת").

 

היום הביקורתי: ביום השני, באופן מכוון היו ביקורתיים עם עצמכם. נסו להיות תוקפנים ונוקשים לגבי כל דבר קטן, שימו תחת זכוכית מגדלת כל טעות וכל דבר שאינכם אוהבים בעצמכם.

היו ברורים לגבי מה תאמרו לעצמכם ביום הביקורתי ודעו מהי נימת הדיבור בה תשתמשו (למשל: אני אקרא לעצמי בשמות כמו "אידיוט". אני אומר דברים כמו: "שום דבר שאני עושה הוא לא טוב מספיק" אני אשתמש בנימה דיבור קרה וקשה).

 

לפני שתתחילו בניסוי מלאו את דף העבודה המתואר בהמשך בפירוט ולאחר מכן מלאו את דף העבודה שוב בכל יום במשך שבעה ימים.

 

הוראות שימוש בדף העבודה:

דבר ראשון, רשמו מה לדעתכם יקרה בימים הביקורתיים ומה יקרה בימים החומלים. אם לדעתכם לביקורת עצמית יתרונות רבים כנראה שהתחזית שלכם לגבי הימים הביקורתיים תהיה חיובית יותר בימים שבהם אתם מבקרים את עצמכם (כלומר בימים אלו אתם אמורים להיות בעלי מוטיבציה גבוהה יותר, תצליחו יותר בעבודה, תצליחו לסיים דברים רבים יותר ותרגישו יותר חזקים ובשליטה) אם לדעתכם, לנהוג באדיבות ובנועם בעצמכם כלומר להיות חומלים היא אסטרטגיה הנושאת בחובה חסרונות רבים אז בימים החומלים תצפו לתוצאות פחות טובות (כלומר לא תצליחו לסיים דברים, תיכנעו לעצלות, לא תוכלו לעמוד במחויבויות שלכם, תרגישו חלשים וכדומה).

לעומת זאת אם אתם סוג האנשים שמאמינים שלחמלה עצמית יש בעיקר יתרונות ולביקורת עצמית בעיקר חסרונות תוכלו לדלג על הניסוי או שתוכלו לבצע את הניסוי רק כדי לבסס עוד יותר את האמונות שלכם.

 

כעת נפנה לביצוע הניסוי ונראה מה יקרה.

 

בשבעת הימים הבאים, בסופו של כל יום, העריכו את התוצאות החיוביות והתוצאות השליליות ששמתם לב אליהן. מה הצלחתם לעשות ואיך באופן כללי הרגשתם באותו היום.

 

לאחר שסיימתם השוו בין הערכתכם הראשונית לבין מה שבאמת קרה במהלך שבעת הימים. מה בדרך כלל קרה בימים החומלים ומה קרה בימי הביקורת.

  • במידה והתוצאות היו חיוביות יותר בימים החומלים לעומת הימים הביקורתיים אנחנו מקווים שהדבר טען אתכם במוטיבציה וחיזק את נחישותכם להתאמץ ולהשקיע בפיתוח חמלה עצמית
  • במידה ולא מצאתם הבדל משמעותי בתוצאות בין הימים החומלים לימים הביקורתיים אז נראה שאין שום חשש שתאבדו משהו במידה ותשקיעו מאמצים בפיתוח חמלה עצמית ולכן אולי כדאי שתתנו סיכוי לפיתוח חמלה עצמית ויתכן שלאורך זמן תוכלו לחוש ביתרונות המוכחים על ידי מחקר של חמלה עצמית. בנוסף, יתכן שלא חשתם בהבדל משום שלמעשה התקשתם לנהוג בחמלה עצמית. לאחר שתסיימו את כל יחידות העבודה במדריך זה תפתחו יכולות שיאפשרו לכם לנהוג בחמלה עצמית בקלות רבה יותר ואז תוכלו לחזור על הניסוי שוב.
  •  אם שמתם לב שהתוצאות שלכם חיוביות יותר בימים הביקורתיים נשאל אתכם שוב: האם אתם בטוחים שבאמת הצלחתם לנהוג בחמלה עצמית? האם יכול להיות שאתם זקוקים ליותר תרגול על מנת באמת לנהוג בחמלה כלפי עצמכם?

 

מהן תוצאות הניסוי?

 

דף עבודה – חמלה עצמית מול ביקורת עצמית

הערכה ראשונה: מה להערכתכם יקרה בימים בהם אתם ביקורתיים עם עצמכם?

_________________________________

_________________________________

_________________________________

 

הערכה שניה: מה להערכתכם יקרה בימים בהם אתם נוהגים בחמלה עצמית?

_________________________________

_________________________________

_________________________________

 

 

 

השוו בין ההערכות שלכם למה שיקרה לבין מה שקרה בפועל. מה למדתם על חמלה עצמית לעומת ביקורת עצמית?

 

_____________________________

_____________________________

_____________________________

_____________________________

 

גזר הדין…

 

כעת לאחר שבדקתם את האמונות החיוביות שלכם אודות ביקורת עצמית והאמונות השליליות אודות חמלה עצמית:

 

העריכו שוב עד כמה אתם מאמינים בתועלת של ביקורת עצמית (0-100): ___________

 

העריכו שוב עד כמה אתם מאמינים שחמלה עצמית היא חסרת תועלת (0-100): _________

 

באופן אידיאלי היינו רוצים שתסמנו 0 עבור שתי האמונות האלו, אבל זה לא דבר שקורה ביום אחד. אנחנו מקווים שבעקבות השימוש ביחידה זו אמונות אלו נחלשו באופן יחסי. גם אם אין שינוי – אין דבר – שינוי של אמונות הוא דבר שיכול לקחת זמן ודורש מאמץ והתמדה.יתכן שאתם זקוקים ליותר משבוע אחד בלבד על מנת להחליש את אמונות אלו ולהוכיח לעצמכם שאין תועלות משמעותיות בביקורת עצמית ושלחמלה עצמית אין חסרונות משמעותיים. מטרת יחידת עבודה זו היא להכין אתכם ליחידות הבאות, לחזק את הרצון שלכם לוותר על ביקורת עצמית ולעודד את הרצון שלכם לתת סיכוי אמתי לשיטות שנציע ביחידות הבאות לפיתוח הצד החומל שלכם.

 

ככל שנתקדם מכאן הלאה, זכרו שעל מנת להפיק את המירב מהיחידות הבאות מומלץ לגשת אליהן עם ראש פתוח, עם סקרנות ונכונות להתנסות בדרכים חדשות לעשות דברים. יתכן שהשיטות שנציג בפניכם יראו לכם זרות ומשונות אבל אנחנו רוצים לעודד אתכם לתת להן סיכוי ולבדוק אותן. ככלות הכל אם הגעתם עד לכאן, כנראה שאתם מעריכים שהדרכים בהן נהגתם עד כה אינן משרתות אתכם כראוי – אז למה שלא תנסו משהו חדש? היו מודעים לכך שהשיטות שנציע בהמשך דורשות תרגול רב על מנת שיהיו אפקטיביות. כמו כל דבר אחר שאתם לומדים יש צורך בתרגול על מנת להשתפר בכל דבר שאתם לומדים ומבחינה זו  פיתוח חמלה עצמית אינה שונה מכל מיומנות אחרת. חמלה עצמית היא מיומנות והיחידות הבאות הן תכנית אימון שתסייע לכם לפתח ולתרגל את המיומנות הזו. 

 

סיכום היחידה

  • גם אם אינכם מודעים לכך יתכן שאתם מחזיקים בדעות חיוביות על התועלות של ביקורת עצמית ודעות שליליות על החסרונות של חמלה עצמית. דעות אלו יקשו עליכם לפתח חמלה עצמית
  • יש אנשים שמאמינים שביקורת עצמית עוזרת להם לשפר את עצמם, שהיא מחזקת אותם ונותנת להם מוטיבציה. אבל עליכם לשאול את עצמכם בכנות מהן ההוכחות או העדויות לכך שביקורת עצמית אכן נושאת בחובה את כל היתרונות הללו ואם יש תועלת בביקורת עצמית מדוע רוב האנשים אינם נוהגים בדרך זו עם אנשים יקרים להם כאשר הם מנסים לעזור להם להתמודד עם קושי. 
  • יש מי שחושב בחמלה עצמית יכולה להוביל לעצלות, חולשה פינוק ורחמים עצמיים אבל אם תחשבו על אנשים שאתם מעריכים את טבעם החומל האם תחשבו עליהם כחלשים או עצלנים?
  • האמת היא שחמלה עצמית מכילה תכונות ראויות להערכה כמו נדיבות לב, תמיכה, חום, חוסר שיפוטיות, קבלה, עצמה, יציבות, ידע, הבנה, תובנה ועוד
  • על מנת  להוכיח את היתרונות של חמלה עצמית והחסרונות של ביקורת עצמית השתמשו בניסוי: חמלה עצמית מול ביקורת עצמית שתואר – בידקו בעצמכם

 

ביחידה הבאה נלמד מיומנויות בסיסיות לפיתוח חמלה עצמית

 


 

כיצד לפתח חמלה עצמית

מיומנויות בסיסיות לפיתוח חמלה עצמית

מהי חמלה עצמית

ליצירת קשר

ובדיקת התאמה לקבוצה

* למי שפונה עבור אדם אחר, למי שמקבל תמיכה מביטוח לאומי על רקע נפשי ולבעלי לקות תקשורת (ASD) אנא לחצו כאן לעוד אפשרויות >>